Mandigers naar achtste finales Lakeside, Smith-Neale verliest met kruk

Darter Willem Mandigers heeft zich geplaatst voor de achtste finales van Lakeside, het wereldkampioenschap van de BDO. De 29-jarige Eindhovenaar rekende af met de Engelsman Paul Hogan, die in de voorrondes van voormalig PDC-topper Wes Newton won.

Hogan begon nog sterk, door met een twaalfdarter de tweede leg van set één te pakken, maar Mandigers won de volgende leg en maakte de set met een 160-finish af. De Brabander won de tweede set met 3-2, inclusief een 102-finish, en profiteerde in de derde set optimaal van foutjes van Hogan, waardoor hij de set en ook de wedstrijd met 3-0 won. In de achtste finales staat Mandigers tegenover landgenoot Wesley Harms.

Andy Hamilton, die in 2012 nog de WK-finale bij de PDC verloor, maakte in de voorrondes zijn debuut op Lakeside. Dat ging niet zo best voor de Engelsman, die al jaren geen deuk meer in een pakje boter gooit. Hij wisselde een paar 180's en 140's af met totale puddingbeurten en daar profiteerde David Cameron van. De Canadees gooide zo nu en dan redelijk, stond drie legs af en won de wedstrijd met 3-0, waardoor hij in de eerste ronde tegen Gary Robson uit Engeland speelt.

De 49-jarige Servische Lakesidedebutant Oliver Ferenc, die in 2012 een wedstrijd speelde op het WK van de PDC, won in de voorrondes van de Schot Ryan Hogarth. Die won de tweede set, maar in de overige sets was Ferenc oppermachtig: 3-1, waardoor hij het op mag nemen tegen Scott Mitchell, de kampioen van 2015.

Een dag eerder maakte de Engelsman Adam Smith-Neale overigens een bijzondere indruk. Hij won afgelopen jaar verrassend de Winmau World Masters, maar ging in de voorrondes met een kansloos gemiddelde onderuit tegen de Nieuw-Zeelander Mark McGrath. Dat was eigenlijk wel te begrijpen: Smith-Neale brak in november op meerdere plekken zijn been en speelde met een kruk.