LTO Nederland wil dierextremisme aanpakken

Land en Tuinbouworganistatie Nederland (LTO) en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) gaan gezamenlijk het dierextremisme in Nederland aanpakken. De brancheorganisaties doen dit in samenwerking met politie, justitie, overheid en ketenpartijen. Dat meldt LTO in een persbericht. 

Volgens LTO worden veehouders al geruime tijd geteisterd door organisaties als Animal Rights, Konijnen in Nood en Bite Back. Veehouders verenigd via LTO Nederland en POV zijn de jarenlange lastercampagnes meer dan zat. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland: “Wat deze groepen doen, gaat te ver. Zij intimideren en bedreigen boeren en hun gezinnen op allerlei manieren. Dat gaat boeren niet in de koude kleren zitten. Dit moet afgelopen zijn. Er is namelijk geen boer in Nederland die er baat bij heeft om slecht voor zijn dieren te zijn.”

De afgelopen jaren lieten dierenextremisten regelmatig van zich horen, bijvoorbeeld met demonstraties bij veehouderijen, inbraken in schuren, doodskaarten sturen naar boerfamilies, naam en toenaam noemen van boeren op social media, lasterteksten aanbrengen met graffiti, plakken van posters met foto’s van boeren en stickers plakken met lasterteksten op vlees in supermarkten. Acties van de dierenextremisten polariseren, drijven stad en platteland uit elkaar en zijn erop gericht een hele beroepsgroep in Nederland zwart te maken en het brood uit de mond te stoten aldus LTO. 

LTO Nederland en POV merken dat het geduld bij collega’s en buren van boeren op is. Dierextremisten hangen een ideologie aan waar ook eetgewoonten bij horen. Vanuit hun ideologie streven zij naar een verbod van de veehouderij in Nederland. Linda Janssen, voorzitter van POV: “In Nederland is demonstreren een goed recht. Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen, intimideren en het stalken van boerenfamilies accepteren we niet langer. Ze hebben hun punt gemaakt. Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt.”

Calon en Janssen benadrukken dat regels en wetgeving zorgen voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Daarbij gaan veehouders vaak nog een stap verder en werken samen met de Dierenbescherming door deel te nemen aan het Beter Leven Keurmerk. Calon: “We hebben in Nederland met elkaar de spelregels afgesproken en die staan op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn op het hoogste niveau ter wereld. Daar horen lastercampagnes niet bij.”