Kerk Nijmegen werd hermetisch afgesloten vanwege dreiging

Een afgelaste kerkdienst en een afgezette straat. Veel mensen vragen zich af wat er precies aan de hand was rond de Servisch-Orthodoxe kerk aan de Dobbelmannweg in Nijmegen. Gisteren kwamen agenten daar in actie in verband met een mogelijke dreiging. 

Een woordvoerder van de politie: "We kregen informatie binnen dat er gevaar zou zijn rond de kerkdiensten die gisteren en vandaag werden gehouden. Hoe de tip precies bij ons terecht kwam, willen we niet zeggen. De informatie werd als serieus ingeschat, daarom is er snel opgeschaald. In overleg met het kerkbestuur zijn de diensten van zondag en maandag afgelast. Zondag is de Dobbelmannweg bewaakt door agenten om te voorkomen dat er iets bij het kerkgebouw kon gebeuren."

De dreiging was specifiek gericht op het kerkgebouw in Nijmegen. Er was geen informatie dat er andere gebouwen van het kerkgenootschap bedreigd werden, daarom werd onder meer uitgeweken naar Sint Hubertus, zo meldt Omroep Gelderland. De dreiging was bovendien gericht op dit weekend, daarom is de bewaking inmiddels afgebouwd. In de Servisch-Orthodoxe kerk wordt op 7 januari kerst gevierd, omdat ze de Juliaanse kalender aanhouden. 

Er loopt nog een onderzoek om te achterhalen waar de dreiging vandaan komt. Het is nog onduidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is. Ook over een motief is niets bekend.

Update 19:20 uur:
De dreiging bij deze kerk blijkt uit eigen kring te komen. Dat blijkt uit een verklaring van het bestuur. Bij de politie kwam een telefoontje binnen dat een of meerdere daders de kerkgangers met een wapen wilden aanvallen. Maar dit zou gaan om oud-bestuursleden die een conflict zouden hebben met het huidige bestuur. Een van deze oud-bestuursleden zou verantwoordelijk zijn voor dat telefoontje. Waarover dit conflict gaat is onbekend.

Het huidige bestuur hoopt dat de straf voor de verantwoordelijken beperkt blijft en zegt dat ook voor hen de deur van de kerk altijd open staat.