Real Madrid ziet titel verder uit zicht verdwijnen na verlies tegen Real Sociedad

Real Madrid heeft niet geprofiteerd van het puntverlies van Sevilla en Atlético Madrid. In eigen huis verloor de Koninklijke met 0-2 van Sociedad.

De wedstrijd was nog geen twee minuten onderweg toen scheidsrechter José Montero al naar de stip wees. Willian José schoot raak namens de bezoekers en luidde zo een rampzalige avond in voor de Madrileense grootmacht. Real had lange tijd een overwicht, maar kwam maar niet tot scoren. Na een rode kaart van Lucas Vazquez maakte de thuisploeg het zichzelf nog lastiger en invaller Ruben Pardo schoot Real Sociedad in de slotfase naar een volkomen onverwachte overwinning.

Real Madrid begon het kalenderjaar al met een 2-2 gelijkspel tegen Villarreal en had nu een zege nodig om de concurrentie niet uit het oog te verliezen. Een gelijkspel tussen Sevilla en Atlético Madrid zorgde eerder op de dag voor hoop, maar tegen Sociedad bleek dit nergens op gebaseerd. De aanvallers hadden het vizier niet op scherp staan en de tegenstander scoorde voor rust uit de enige mogelijkheid die het kreeg.

Casemiro beging een overtreding op Mikel Merino en Willian José vuurde raak van de strafschop binnen. Na die vroege tegenvaller probeerde de Koninklijke zich op te richten, maar Vinicius Junior, Luka Modric, Raphael Varane en Karim Benzema vonden steeds doelman Geronimo Ruli op hun weg als hun inzetten al niet werden geblokkeerd door een verdediger. Ook na rust bleef de verdediging van Sociedad tegen het matig acterende Real betrekkelijk eenvoudig overeind.

Een scimmage voor het doel van Rulli had een goal op kunnen leveren, maar verder had Sociedad niet gek veel te duchten van de thuisploeg. Integendeel: de beste mogelijkheden waren voor de bezoekers, die via Mikel Oyarzabal en Adnan Januzaj kansen misten. Real ontsnapte meerdere keren, maar na de rode kaart van Vazquez was de koek op. Hij beging op de helft van de tegenstander een domme overtreding en kon met zijn tweede gele kaart inrukken.

Met tien man trachtte Real Madrid er nog het beste van te maken en kreeg een kansje via Vinicius Junior. Hij kon alleen op de doelman af, maar was besluiteloos. Sergio Ramos had ook kunnen scoren, ware het niet dat doelman Rulli voortreffelijk ingreep. De thuisploeg streed met de moed der wanhoop en kreeg kort zeven minuten voor tijd de deksel op de neus toen Ruben Pardo na een vlotte counter de 0-2 tegen de touwen kopte.

De weinige fans die daarna nog bleven zitten zagen hoe Willian José in de absolute slotfase nog een enorme kans op 0-3 verprutste. Door de nederlaag staat Real Madrid nog altijd zeven punten achter koploper Barcelona. De Catalanen hebben bovendien nog een wedstrijd tegoed en kunnen de aartsrivaal op een gat van tien punten zetten als het zondagavond wint van Getafe.