Kobayashi schrijft geschiedenis in Vierschansentournee

Schansspringer Ryoyu Kobayashi heeft zondag de Vierschansentournee op zijn naam geschreven. De pas net 22-jarige is de eerste Japanner sinds grootheid Kazuyoshi Funaki (1998) die de grootste prijs in het schansspringen wint en de tweede Japanner ooit.

Kobayashi pakte zijn zege niet zomaar: na de zeges in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen en Innsbruck was hij zondag óók de beste in Bischofshofen, een heuse Grand Slam dus. Na Sven Hannawald (2001) en Kamil Stoch (2018) is Kobayashi pas de derde springer ooit die alle vier de wedstrijden tijdens één editie van de tournee op zijn naam schreef.

In het fraaie Bischofshofen stond Kobayashi na één ronde nog op de vierde plek en dus moest hij aan de bak. Dat deed hij op indrukwekkende wijze: met een fenomenaal goede sprong zette hij iedereen onder druk en dat konden de mannen boven hem niet aan. Leider Markus Eisenbichler viel van de eerste plek zelfs terug naar plek vijf, Dawid Kubacki uit Polen stond na één ronde op de tweede stek en eindigde daar ook, ver achter de nieuwe Japanse held. Stefan Kraft eindigde op zijn thuisschans als derde.

Kobayashi sluit de Vierschansentournee af met een gigantische voorsprong op de nummer twee, Eisenbichler. De Noor Andreas Stjernen begon de dag als nummer drie, maar werd slechts 25e en viel terug naar de zevende plek. Stephan Leyhe uit Duitsland steeg met zijn tweede opeenvolgende vierde plaats naar de derde plek in het eindklassement, voor Kubacki.