Riiber op noordse combinatie ook na de jaarwisseling de beste

Jarl Magnus Riiber blijft op de noordse combinatie simpelweg de beste. De nog altijd maar 21-jarige Noor won zaterdag in de World Cup in het Estse Otepää, waar zijn rappe benen in de slotfase te sterk waren voor de rest.

De kwalificaties van het schansspringen van vrijdag werden gebruikt als wedstrijdresultaat, omdat er zaterdag door de wind niet gesprongen kon worden. De Oostenrijker Franz-Josef Rehrl sprong daar naar de eerste plek en dat was knap: de Italiaanse en Oostenrijkse ploegen arriveerden door logistieke problemen in Estland zonder ski's. Gelukkig waren de teams van Polen en Noorwegen bereid om het een en ander uit te lenen, waardoor Rehrl het op de ski's van de Pool Szczepan Kupczak uitstekend deed.

Rehrl, Riiber, Espen Bjørnstad, Mario Seidl en Akito Watabe begonnen binnen elf seconden van elkaar aan de tien kilometer langlaufen en vormden dan ook al snel een groep. Die bleef lang samen, hoewel Bjørnstad in de slotfase wegviel.

Achter de kopgroep vonden de Oostenrijker Martin Fritz en de Duitsers Vinzenz Geiger en Manuel Faisst elkaar en het was Fritz die in de laatste anderhalve kilometer de sprong naar de kopgroep maakte. Daar opende Riiber de aanval, met succes: Watabe deed een vergeefse poging de jonge Noor bij te halen en werd tweede, Fritz sprintte landgenoten Seidl en Rehrl er nog uit voor plek drie, zijn eerste World Cup-podium ooit.

In Otepää komen ook de vrouwen in actie en dat is bijzonder: een World Cup hebben ze nog niet, maar ze debuteren deze week in de winterse versie van de Continental Cup, één niveau lager. De winst ging daar - zoals eigenlijk altijd in de nog zeldzame vrouwenwedstrijden - naar Tara Geraghty-Moats. De 25-jarige Amerikaanse nam het vooral op tegen tieners: twee van de zeventien andere deelneemsters zijn ook vóór 2000 geboren, maar die kwamen niet in de buurt van het podium.

Ayane Miyazaki uit Japan werd op 53 seconden tweede, voor de Noorse Gyda Westvold Hansen (+1:28), beiden 16 jaren jong. De noordse combinatie staat bij de vrouwen nog behoorlijk in de kinderschoenen, maar voor de komende jaren zit een World Cup-cyclus en een WK er mogelijk in, met in de toekomst deelname aan de Olympische Spelen.