FOK! Wat een weer: sneeuwchaos, stormen en springtij!!

Gegroet!

In ons land denken we momenteel: kan het nog saaier? Antwoord daarop is nee, dus daar maak ik ook even geen woorden aan vuil. Wat veel interessanter is, is het weer wat er op een paar uur tot een dag rijden van ons aan de hand is, daarover gaan we het nu even hebben. Daar hebben we wel een oorzaak voor nodig. We gaan de situatie eens onder de loep nemen. 

Al een tijdje ligt er een krachtig hogedrukgebied ten westen van ons. Dat is een heel hardnekkig geval, want ook de komende week blijft hij relatief dicht in de buurt, al schuift de kern nog iets westwaarts. Doordat die hogedruk zo westelijk ligt worden lagedrukgebieden gedwongen om een héél andere koers te gaan varen. Die loopt van de oostkust van de VS, via Groenland en dan uiteindelijk om dat hogedrukgebied heen zuidoostwaarts. De afgelopen week zat daar een zware stormdepressie tussen.

Helaas had dat grote gevolgen. In Zweden zaten duizenden mensen zonder stroom en in Denemarken verongelukte een trein met 8 slachtoffers tot gevolg. In die storm verloor een vrachtschip ook 277 containers die op onze Wadden aanspoelden. We hebben allemaal de trieste beelden gezien. En we zijn er nog niet, want een nieuwe storm ligt op de loer en daar krijgen wij ook een staartje van mee, maar daarover straks meer. 

Ook zorgde dit hogedrukgebied ervoor dat er aan de oostflank daarvan aanhoudend vochtige lucht werd aangevoerd met de vorming van bewolking. Dit liep dus allemaal vanaf IJsland tot aan de Alpen. Een hele bel met koude lucht. En als dat tegen gebergten opbotst, dan is dat vragen om moeilijkheden. Eigenlijk gebeurt dit ieder jaar wel eens, maar zo hardnekkig als nu is best wel zeldzaam. De afgelopen dagen viel er vooral in het zuiden van Duitsland tot in Oostenrijk gigantisch veel sneeuw. LET OP: aan de noordkant dus. De hoeveelheden lagen tussen de 40 cm in het dal tot 1,5 a 2 meter hogerop. Dat is nogal wat! En ook vandaag ging de sneeuwval onverminderd door. In Munchen lag er 15 tot 20 cm. Ook was de sneeuwval hevig omdat de temperatuur nabij het vriespunt lag en dat levert dan vooral dikke plaksneeuw op. Ter hoogte van Frankfurt ging de sneeuw over in regen- en motregen. Aan de west- en zuidkant van de Alpen viel nagenoeg niets. In Italie scheen de zon zelfs. Die komen later aan de beurt. 

In het oosten van Duitsland waren er ook problemen. Daar echter door ijzel. Dat kwam omdat de bovenluchten in die omgeving nét wat warmer waren, maar aan de grond nog koude lucht werd aangevoerd. Ook dit leverde veel overlast op. Alles bij elkaar opgenomen is er dus behoorlijk wat gebeurd op weergebied in ons omringende landen. Wij zaten echter te dicht bij het hogedrukgebied. Maar dat ligt en lag dus wel op zo'n k*t positie dat wij er alleen maar de lasten van hadden en niet de lusten. Grijze en donkere dagen waren ons deel.

Er komt echter wat ruring. Het hogedrukgebied schuift wat naar het westen toe, zodat de noordwestelijke stroming ons ook kan gaan bereiken. En daar zit weer een actieve depressie in verscholen. Op dinsdag is het de bedoeling dat die over de Duitse bocht naar het midden van Europa trekt. Van het windveld daarvan krijgen wij ook een staart van mee. En dat in combinatie met springtij. Dat kan dus voor moeilijkheden gaan zorgen.

De verwachting is dat de wind op dinsdag aanwakkert naar stormachtig langs de kust. Op de Wadden, en misschien ook de kust van Noord-Holland krijgen we misschien wel even windkracht 9 en dat is een noordwesterstorm. De meeste modellen zijn het daar wel over eens. Dit kan dus voor hoge waterstanden gaan zorgen. Hopelijk volgen de rederijen de weerberichten ook, zodat we niet weer met allerlei rommel komen te zitten, want de storm trekt de hele Noordzee over. 

Nog even terug naar de Alpen: Het is de bedoeling dat de sneeuwval vandaag geleidelijk aan afneemt. Echter het lawinegevaar is heel groot, dus mocht je de skies om doen, wees voorzichtig. Het gevaar blijft denk ik wel vrij groot, want na een paar rustigere dagen komt die beruchte noordwestelijke stroming weer op gang en tegen het einde van de week gaat het opnieuw sneeuwen, en dan ook in de Franse- en Zwitserse Alpen. 

Kijken we tot slot nog even naar ons land... tja... vandaag en morgen gebeurt er helemaal niets. Dinsdag dan mogelijk storm en daarna wordt het weer rustiger. Het wordt dan tijdelijk iets kouder, maar een winterinval zie ik, helaas voor de liefhebber, nog steeds niet gebeuren. Daar liggen de drukgebieden gewoon te ongunstig voor. Een nachtje vorst en een graad of 4 overdag. Dat is het wel voor de dagen na woensdag.

Fijne zondag!  

Sneeuwoverlast in de Alpen. (Foto: Webcam)
En daar sta je dan! Hoe nu verder? ( Foto: Lokale webcam)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!