Noorse Tour de Ski-leiders met ruime voorsprong naar monsterlijke slotklim

De zesde en voorlaatste etappe van de Tour de Ski heeft zaterdag zowel bij de vrouwen als bij de mannen niet voor een nieuwe leider gezorgd. Ingvild Flugstad Østberg en Johannes Høsflot Klæbo wonnen de klassieke massastart in Val di Fiemme en verstevigden zo hun leidende positie in het klassement.

Østberg had voor zaterdag alleen de Russische Natalia Nepryaeva nog als serieuze concurrente, maar de Russische slaagde er niet in een echte aanval te plaatsen. De toppers bleven grotendeels samen, tot Østberg in de slotfase de gashendel opentrok en solo naar de winst kon langlaufen. Nepryaeva werd op tien seconden tweede en staat in het klassement op 53 seconden.

Haar landgenote Anastasia Sedova eindigde als derde en staat vijfde in het klassement, meer dan drie minuten achter Østberg. De Amerikaanse Jessica Diggins verloor op de zevende plek veel tijd en zakte in het klassement van de derde naar de zesde plaats, waardoor de Finse Krista Pärmäkoski - vierde op de massastart - op kon schuiven naar de derde stek, voor Yulia Belorukova en Sedova.

De hoogtepunten van de vrouwenwedstrijd (Bron: YouTube)

De mannen bleven lange tijd min of meer samen, maar de nummer twee in het klassement - Sergey Ustiugov - had het duidelijk moeilijk. In de slotfase koos de Italiaan Francesco de Fabiani de aanval en alleen leider Klæbo kon hem volgen. De Noor kwam in de laatste meters uit het spoor van De Fabiani en sprintte naar de winst, voor de Italiaan en de Rus Alexander Bolshunov, die voor De Fabiani op de derde plek in het klassement blijft staan.

Ustiugov werd zestiende en leverde meer dan veertig seconden in, terwijl hij ook een dikke halve minuut aan bonificatieseconden verloor op Klæbo. Ustiugov kon plek twee in het klassement nog wel vasthouden, 1:20 minuten achter Klæbo en 23 seconden voor Bolshunov, die zelf bijna een minuut voorsprong heeft op De Fabiani.

Zondag wordt de Tour de Ski beslist met de laatste etappe over zo'n negen kilometer. Het gaat daarbij vooral om de tweede helft, met de finish bovenop de monsterlijke Alpe Cermis. De vrouwen starten om 13.00 uur, de mannen om 14.45 uur en het format is simpel: men start in volgorde en met de verschillen van het klassement, wie als eerste over de finish komt wint de Tour de Ski.

De hoogtepunten van de mannenwedstrijd (Bron: YouTube)