Mays partijleden: liever geen Brexitdeal

Leden van de Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May geven in meerderheid de voorkeur aan geen Brexit-overeenkomst dan de exitdeal die May met de EU heeft gesloten. Dat blijkt uit een peiling van YouGov. Dat is slecht nieuws voor May, die haar deal door het parlement moet loodsen. In december stelde ze dit al uit vanwege het grote aantal dreigende tegenstemmen uit haar eigen partij.

YouGov, gefinancierd door de Britse overheid, legde twee hypothetische referenda aan Conservatieve Partijleden voor. Een met drie mogelijkheden: geen deal, Mays deal en geen Brexit, en een met twee opties: geen deal en Mays deal.

In het eerste geval koos 57 procent voor geen deal, 23 procent Mays deal en 15 procent in de EU blijven. In het tweede geval koos 64 procent van de partijleden voor geen deal en 29 procent voor Mays overeenkomst.

Mays deal met de EU komt neer op een betrekkelijk zachte Brexit, vooral door afspraken over de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Die moet namelijk openblijven volgens een vredesakkoord uit 1998, dat volgde op decennia van sektarisch geweld tussen republikeinen en unionisten.

Vangnetregeling
In de overeenkomst is een vangnetregeling vastgelegd: het Verenigd Koninkrijk blijft de EU-regels volgen, indien er niet op een andere manier kan worden afgesproken dat de grens openblijft.

Deze regeling is uitermate impopulair bij zowel de Conservatieve parlementariërs als de partijleden. Veel Lagerhuisleden vrezen dat dit de Britten voor onbepaalde tijd 'vastketent' aan de EU, en zeggen dat er een tijdslimiet op moet zitten. Anders willen ze niet instemmen met Mays deal.

Onvermurwbaar
De Ierse premier Leo Varadkar is echter onvermurwbaar. Hij zegt dat een vangnetregeling met een tijdslimiet helemaal geen vangnetregeling is. Als er namelijk nog geen nieuwe afspraken zijn overeengekomen wanneer de tijd verstrijkt, is de open grens immers niet langer gegarandeerd.

Volgens Varadkar is de Brexit een probleem dat door de Britten is gemaakt, en is het dus ook aan Londen om het op te lossen. Hij benadrukt dat Ierland ook akkoord zou gaan met een vangnet waarbij alleen Noord-Ierland de EU-regels blijft volgen. Dit is echter weer onverteerbaar voor Mays unionistische gedoogpartner de DUP. Maar ook veel Conservatieven willen niets weten van zo'n 'breuk' in het Verenigd Koninkrijk.

Opnieuw uitstellen
Voormalig Brexitminister David Davis riep deze week in een krantencolumn op om de stemming in het parlement opnieuw uit te stellen. Het zou de enige manier zijn om een goede deal voor Groot-Brittannië af te dwingen. Uitstel zou de EU volgens hem onder druk zetten, omdat bij een no-deal Brexit de 'echtscheidingsrekening' van enkele tientallen miljarden niet zou worden betaald.

Maar volgens eurogezinde volksvertegenwoordigers gaat de EU niet verder toegeven. Uitstel leidt er volgens hen enkel toe dat de parlementariërs met de rug tegen de muur worden gezet. May zou in theorie namelijk net zo lang met de stemming kunnen wachten tot er geen tijd meer is voor alternatieven zoals een nieuw referendum. De gedachte is dat de vrees voor een chaotische exit zonder deal veel Lagerhuisleden - ook van andere partijen - dan over de streep trekt om toch voor Mays overeenkomst te stemmen.