Darter Zonneveld grijpt eerste tourkaart op Q-School

Niels Zonneveld heeft de eerste dag van de Europese Q-School direct een tourkaart weten te bemachtigen. De twintigjarige darter won in Hildesheim acht partijen en kan daardoor de komende twee jaar meedoen op de Pro Tour bij de PDC. 

Zonneveld speelde vorig jaar op de Development Tour (het jeugdcircuit) bij de PDC. Hij speelde één finale en haalde twee keer de halve finale. Hij werd negende in het eindklassement en mocht daardoor gratis deelnemen een de Q-School. De darter uit Uitgeest won van Stefan Nilles, Gabriel Florin Olar en Patrick van den Boogaard. In de vierde ronde volgde een lastige partij tegen Mike De Decker, maar ook de Belg werd met 5-4 verslagen. Het niveau van Zonneveld ging daarop omhoog. Hij gooide 95 gemiddeld tegen zowel Sebastian Steyer en Gergely Lakatos, om in de halve finale Nico Schlund met 5-3 te verslaan.

In de finale trof Zonneveld Christian Goedl. Hij won onder meer van Roxy James Rodriguez en de Griek John Michael, om in de halve finale met zijn landgenoot Hannes Schnier af te rekenen. In de finale kon de Oostenrijker niet mee met het geweld van Zonneveld. Met een vijftien- en veertiendarter was het al snel 2-0. De derde leg ging naar Goedl, maar vervolgens was het Zonneveld die de partij met 5-1 naar zich toe trok. De Nederlander gooide 99 gemiddeld in de finale. 

Behoudens Zonneveld waren de andere Nederlanders vroeg klaar. Ryan de Vreede won nog wel van Justin van Tergouw, maar ging bij de laatste-32 kopje onder tegen Geert De Vos. Ook Maik Kuienhoven en Vincent van der Meer verloren bij de laatste-32. Co Stompé verloor al in de derde ronde.  Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Vrijdag is dag II van de Q-School. De drie dagwinnaars krijgen een tourkaart voor de ProTour van de PDC. Van alle andere uitslagen wordt een Order of Merit bijgehouden. De beste spelers van deze lijst krijgen ook een tourkaart. Hoeveel dit er exact zullen zijn is pas bekend wanneer de inschrijftermijn van de Britse Q-School is verlopen.