Noren blijven aan de leiding in Tour de Ski

Ingvild Flugstad Østberg en Johannes Høsflot Klæbo staan na vijf van de zeven etappes in de Tour de Ski, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen, nog steeds aan de leiding. Donderdag stond in het Duitse Oberstdorf etappe vijf op het programma, een achtervolging in de vrije stijl: tien kilometer voor de vrouwen, vijftien voor de mannen.

Østberg mocht als eerste vertrekken bij de vrouwen. De Noorse begon met een voorsprong van 24 seconden op de Russische Natalia Nepryaeva. In de eerste ronde bouwde de Noorse haar voorsprong al uit naar de halve minuut en in de slotronde bleef het verschil dertig seconden. 

Waar de eerste twee langlaufsters de tien kilometer solo moesten afwerken ontstond er voor de derde plaats een groepje van drie langlaufsters. Yulia Belorukova, die als derde van start was gegaan, had al snel het gezelschap van Krista Pärmäkoski en Jessica Diggins. Vooral Diggins, die in de vorige etappe veel last had van slechte ski's, maakte indruk in de achtervolging. De Amerikaanse begon met een achterstand van anderhalve minuut op Østberg aan de achtervolging en kwam na een mooie sprint met Belorukova als derde over de finish op 1.12 van Østberg.

Algemeen klassement na etappe vijf. 


De hoogtepunten van de vrouwen (Bron: YouTube)


De mannen moesten vijftien kilometer afleggen op het parcours. Klæbo startte bij de mannen als leider. De pas 22-jarige Noor had bij de start een voorsprong van vijftien seconden op de Rus Sergey Ustiugov. Na minder dan twee kilometer was Klæbo al zijn voorsprong kwijt aan de Rus. Ustiugov nam snel de kop, maar Klæbo kon goed volgen en besloten dan ook om samen te werken. Het zorgde ervoor dat Alexander Bolshunov, die als derde was gestart nadat Emil Iversen niet was gestart na zijn winst in de vierde etappe, op achterstand bleef. In het eerste gedeelte van de wedstrijd kon Bolshunov de schade nog beperken, maar in het slot van de wedstrijd liep zijn achterstand op naar boven de minuut en kwam hij uiteindelijk binnen op 1.08 van de winnaar. 

Klæbo en Ustiugov bleven heel de wedstrijd samen en op de laatste beklimming van de wedstrijd probeerde Klæbo de Rus af te schudden, maar Ustiugov kon bijblijven. In de afdaling naar de finish toe wist de jonge Noor toch een gaatje te slaan en zou toch vrij eenvoudig de zege pakken in de Tour de Ski. Voor Klæbo was het alweer zijn derde zege deze Tour de Ski nadat twee keer de sterkste was op het onderdeel sprint.

Algemeen klassement na etappe vijf. 

De hoogtepunten van de mannen (Bron: YouTube)