Van Barneveld ontvangt wildcard Premier League

Raymond van Barneveld doet in zijn laatste profjaar mee aan de Premier League of Darts. De Zuid-Hollander heeft een wildcard gekregen voor de prestigieuze competitie die begin februari van start gaat.

PDC-voorzitter Barry Hearn maakte dinsdag vlak na afloop van de WK-finale tussen Michael van Gerwen en Michael Smith bekend dat naast Van Barneveld ook Van Gerwen, Smith, Rob Cross, Peter Wright, Gary Anderson, Daryl Gurney, Gerwyn Price, Mensur Suljovic en James Wade in de Premier League spelen.

Van Barneveld werd op het WK al in de tweede ronde uitgeschakeld door de Litouwer Darius Labanauskas. Daarnaast liet hij dit jaar buiten de winst op de World Cup of Darts en een finaleplek op de Masters sportief weinig van zich horen. Aangenomen werd dat zijn resultaten hem niet de PL-plek zouden kosten. RvB is in Engeland commercieel nog steeds interessant.  

Van Gerwen, Cross, Wright en Anderson waren automatisch geplaatst vanwege hun plek in de top vier van de wereldranglijst en de rest heeft net als Van Barneveld een wildcard ontvangen van óf Hearn óf rechtenhouder Sky Sports. Wade is ten opzichte van vorig jaar de enige nieuweling. De winnaar van het EK en de World Series Finals is de vervanger van de gepasseerde Simon Whitlock, die op het WK ook al in de tweede ronde strandde.

De Premier League telt dit jaar zestien reguliere speelrondes (na de negende vallen de onderste twee spelers af), waarna de bovenste vier in de kruisfinales gaan strijden om de felbegeerde beker en een bedrag van 250.000 Britse pond in de O2 Arena in Londen.  Wereldkampioen Van Gerwen schreef de afgelopen drie edities op zijn naam. Hij was vorig jaar in een eenzijdige finale met 11-4 in legs veel te sterk voor Smith.

Net zoals vorig zijn er twee speelronden in Ahoy Rotterdam, waar op woensdag 27 maart en donderdag 28 maart de achtste en negende speelronde worden afgewerkt. De Premier League is geen rankingtoernooi, waardoor de verdiende centen niet mee zullen tellen voor de wereldranglijst.