Recordhouder Stroetinga pakt zevende Nederlandse titel, Hekman weer onderuit

Arjan Stroetinga heeft zijn zevende Nederlandse titel in het marathonschaatsen gewonnen. De kampioen van 2008, 2010, 2011, 2012, 2014 en 2016 was nagenoeg de hele wedstrijd onzichtbaar, maar sloeg in de eindsprint toe. Na 150 ronden was de 37-jarige Fries van Royal A-ware de sterkste in een enerverende eindsprint.

Sjoerd den Hertog finishte als tweede en Crispijn Ariëns werd derde. Titelverdediger Simon Schouten werd nummer vier en belandde net naast het podium. Gary Hekman, een van de favorieten voor de eindzege, kwam vlak voor de finish ten val en was na afloop in tranen. Zondag kwam hij namelijk ook al ten val bij de massastart op de NK afstanden in Thialf.

De wedstrijd werd hard gemaakt door de ploeg AB Vakwerk van kopman Hekman. Daardoor bleef alles bij elkaar en dat is in zijn voordeel. Nadeel voor hem was wel dat zijn ploeggenoten hem daardoor in de finale niet meer konden helpen en dat hij het toen alleen moest doen. In de laatste bocht, toen Sjoerd den Hertog de sprint aanging, ging Hekman onderuit. Stroetinga merkte niets van de valpartij. Hij reed hard richting Den Hertog, nam de koppositie over en stond die niet meer af. Het was voor trainer Jillert Anema al weer de tiende keer op een rij, dat zijn ploeg de titel won. 

"Ik wist dat ik in goede positie zat", zei Stroetinga direct na de race. Hij was een van de vele favorieten. "Ik kom hier om de wedstrijd te winnen. Als het dan lukt, dan is dat geweldig." Vorige week werd er nog gezegd dat er sleet op Stroetinga zit. "Vorige week wel, ja. Maar nu niet meer", zei hij met een knipoog.