Irene Schouten met overmacht naar vierde Nederlandse marathontitel

Irene Schouten heeft voor de vierde keer op rij de Nederlandse titel in het marathonschaatsen gewonnen. De 26-jarige kopvrouw van Royal A-ware was na honderd ronden de sterkste in een lange eindsprint. Bianca Bakker eindigde als tweede en Manon Kamminga kwam als derde over de finish. 

De wedstrijd kende een vroege ontsnapping met onder andere Melissa Wijfje. Deze groep was al weer snel opgenomen in het peloton. Ongeveer halverwege de wedstrijd vormde zich een kopgroepje van zes, dat echter te weinig samenwerkte en daardoor alweer snel kon worden ingerekend door het peloton. Daarna trachtte Carien Kleibeuker, ploeggenote van Schouten, weg te komen.  Ook zij bleef niet weg, waardoor Kleibeuker genoegen nam het doen van veel kopwerk voor Schouten. 

Het peloton liet het op een sprint aankomen. Voor Schouten was dit het ideale scenario en ze maakte het vervolgens af. "Ik was niet super in deze race’', liet Schouten na afloop bij de NOS weten. "Carien verdiende deze titel meer. Ze heeft echt heel goed gereden en alles voor mij gedaan, evenals mijn andere ploeggenoten. Maar om op deze manier te winnen, heb je een sterke eindsprint nodig en die heb ik, maar Carien helaas niet."

Met haar vierde titel komt Schouten op gelijke hoogte met Gretha Smit, die in 2000, 2001, 2002 en 2004 tot Nederlands kampioene werd gekroond. Recordhoudster is Atje Keulen-Deelstra met vijf titels: 1975, 1976, 1977, 1978, 1980).