Diggins en Klæbo pakken leiding in Tour de Ski

De Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen, kent zowel bij de mannen als bij de vrouwen een nieuwe leider. Natalia Nepryaeva en haar Russische landgenoot Alexander Bolshunov verspeelden de eerste plek dinsdag tijdens de derde etappe, een sprint in vrije stijl in het Zwitserse Val Müstair.

Bij de mannen stond er dinsdag geen enkele maat op Johannes Høsflot Klæbo, de Noor die na de eerste etappe de leiding al in handen had. In de finale bleek hij veel te sterk voor sprintspecialist Federico Pellegrino uit Italië en de Russische alleskunner Sergey Ustiugov. Richard Jouve uit Frankrijk werd vierde, voor de Noren Emil Iversen en Sindre Bjørnestad Skar.

Bolshunov eindigde als zevende en zakte daarmee naar plek drie in het klassement. Klæbo gaat weer aan de leiding en heeft 12 seconden voorsprong op Ustiugov, terwijl Bolshunov op 25,1 seconden volgt.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De winst bij de vrouwen ging, net als in de openingsetappe, naar de Zweedse Stina Nilsson. Ze was de hele dag oppermachtig en toonde dat ook in de finale, maar achter haar werd wel gevochten: de Amerikaanse Sophie Caldwell hield landgenote Jessica Diggins na een fraaie strijd van de tweede plek af. Ingvild Flugstad Østberg kwam achter Diggins als vierde over de streep, voor haar Noorse landgenotes Maiken Caspersen Falla en Lotta Udnes Weng.

Nepryaeva ging er in de halve finales uit en zakte zo naar plek drie, op 15,1 seconden van nieuwe leidster Diggins. Zij heeft dan weer 1,1 seconde voorsprong op Østberg.

De Tour de Ski gaat woensdag verder met de vierde etappe. In het Duitse Oberstdorf staat dan een massastart in klassieke stijl op het programma, 10 kilometer voor de vrouwen, 15 voor de mannen.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)