Kobayashi begint Vierschansentournee met nipte winst

In het Duitse Oberstdorf is zondag de Vierschansentournee van start gegaan. Op de Schattenbergschanze ging de zege in de eerste wedstrijd - en dus de leiding in het klassement - naar de Japanse favoriet en World Cup-leider Ryoyu Kobayashi.

Kobayashi was in de eerste ronde al de beste in de wedstrijd waar de wind flink wat invloed had. De duizenden Duitse thuisfans hadden nog wel prima hoop, want Markus Eisenbichler bezette de tweede plek, voor de Noor Andreas Stjernen. De eerste ronde, waarin in de Tournee altijd met een knock-outsysteem wordt gesprongen, zorgde overigens al gelijk voor flink wat slachtoffers.

Andreas Wellinger (Duitsland), Anders Fannemel (Noorwegen) en Junshiro Kobayashi - Ryoyu's oudere broer - haalden de tweede ronde allemaal niet, waardoor de nummers twee, drie en vier van de Tournee van vorig jaar al kansloos zijn. Dat geldt ook voor Daniel André Tande (Noorwegen, vorig jaar achtste) en Jernej Damjan (Slovenië, vorig jaar tiende).

In de tweede ronde steeg de Oostenrijker Stefan Kraft behoorlijk: hij stond na één ronde op plek acht en zag zijn opmars uiteindelijk op het podium eindigen. Eisenbichler kwam er overheen en nam tot grote vreugde van het publiek de leiding, maar Kobayashi hield nét stand en won met 0,4 punten verschil.

De volledige uitslag van de wedstrijd staat hier, maandag wordt in Garmisch-Partenkirchen de kwalificatie gesprongen voor de tweede wedstrijd, die op Nieuwjaarsdag gepland staat.

Eisenbichler springt naar plek twee (Bron: YouTube)

Kobayashi pakt de winst (Bron: YouTube)