De Vries Nederlands kampioen massastart na chaotische laatste ronde

Douwe de Vries heeft in Heerenveen verrassend de massastart bij de mannen gewonnen bij het NK afstanden, terwijl bij de vrouwen de winst voor de zesde maal in zeven jaar naar Irene Schouten ging.

De Vries profiteerde in Thialf van een valpartij in de laatste ronde, waarbij diverse favorieten ten val kwamen. Het zilver ging naar Victor Ramler, het brons was voor Arjan Stroetinga. De valpartij leek veroorzaakt door Simon Schouten, die na een rare actie maakte. Gery Hekman kwam ten val en ook Stroetinga raakte uit balans door de actie van Schouten. De Vries profiteerde daar optimaal van en kwam als eerste over de finish voor Ramler.

Direct na de val ging Hekman verhaal halen bij Schouten, waarbij de gemoederen hoog opliepen. Voor het oog van de camera deelde Hekman een lichte kopstoot uit aan zijn concurrent.

De finale bij de vrouwen verliep een stuk rustiger. Irene Schouten, die dit toernooi enorm tegenviel op de 3000 meter, kwam na een sterke sprint als eerste over de finish voor haar ploeggenoten Marijke Groenewoud en Elisa Dul.