UFC 232: 'dikke middelvinger naar iedereen'

Jon Jones is terug. In een volgepakt The Forum liet Jones zien dat hij nog altijd de beste in zijn gewichtsklasse is. Tegenstander Alexander Gustafsson werd in twee ronden bijna volledig onschadelijk gemaakt, waarna in de derde ronde korte metten met de Zweed werd gemaakt.

Daarmee eindigde een rumoerig weekje voor Jones, die weer eens werd beschuldigd van dopinggebruik. De UFC stond aan zijn zijde, maar dat weerhield Jones er niet van om toch zijn gram te willen halen. Met een perfecte strategie ging hij de strijd met Gustafsson aan om de kampioensgordel in het lichtzwaargewicht. Een titel die een dag eerder werd vrijgegeven door kampioen Daniel Cormier.

Lees ook: De UFC buigt niet voor 'positieve' dopingcontrole

In zijn eerste gevecht, in 2013, wist Gustafsson met zijn lange armen Jones keihard te raken. Deze keer ging dat iets anders. De sterk boksende Gustafsson had het moeilijk met het afstandsspel van Jones. Een bijna onherkenbare Jones ging in de achteruit, maar verloor Gustafsson geen moment uit het oog. Harde trappen en af en toe een rake klap gaven Jones al snel de voorsprong in punten. Gustafsson kon weinig terugdoen, dankzij de beweeglijkheid van Jones.

Met twee gewonnen ronden ging Jones getergd de derde ronde in. Zijn eerste succesvolle take-down luidde direct de neergang van Gustafsson in. Een ijzersterke Jones wist zich bovenop de Zweed te worstelen, die liggend op zijn buik, weinig anders kon doen dan zich beschermen tegen de harde ground-and-pound van Jones. De scheids kon niets anders doen dan Jones te laten zegevieren.

Tijdens het octagoninterview wist Jones het publiek weer gek te krijgen met een oproep aan zijn rivaal Daniel Cormier, wiens kampioensgordel hij met deze overwinning overneemt. "Ik weet dat er een gozer is die zich champ-champ blijft noemen. Je weet wel, iemand die zomaar zijn kampioensgordel teruggeeft aan de man die weer thuis komt. Pappa is thuis, DC. Bewijs aan jouw fans dat jij de echte champ-champ bent. Kom maar. Ik blijf hier op je wachten." En zo steekt Jones een dikke middelvinger op naar iedereen, het spelletje begint weer van voren af aan.

Cris 'Cyborg' Justino vs Amanda Nunes
Champ vs Champ. Cyborg, kampioen in het vedergewicht, tegen Nunes, de kampioene in de bantamgewichtsklasse. Cyborg, in MMA nog ongeslagen in een mooie 13-jarige carrière. Nunes, zeven gevechten ongeslagen, maar heeft de groten in de UFC al overtuigend verslagen.

Cyborg was de grote favoriet. Haar enorme kracht en agressie maken dat zij echt een buitencategorie vechter is, maar Nunes was niet bang. De bel voor de eerste ronde klonk nog in ieders oren en de dames waren al flink klappen aan het uitdelen. De agressieve Cyborg begon haar favoriet sloopspelletje met haar harde klappen, maar Nunes bleef overeind. Sterker nog, haar vuisten kwamen harder aan dan die van Cyborg.

Cyborg wankelde een aantal keer en haar verdediging leek nergens op. Bijna elke klap van Nunes was hard. En raak. Cyborg verzwakte, keek wazig uit de ogen en de laatste harde rake klap van Nunes deed de onverslaanbaar geachte Cyborg knock-out gaan. Het publiek ging uit hun dak. Dit was in dertien jaar nog nooit in een MMA-kooi gebeurd en velen hadden verwacht dat Cyborg ongeslagen met pensioen zou gaan.

"Toen ik het contract tekende, zei ik dat dit zou gaan gebeuren", aldus een hevig geëmotioneerde Nunes. "Ik zou de eerste kampioene in twee UFC-gewichtsklassen worden. Ik ben de beste ooit. En nu, Dana, behoor ik in de UFC Hall of Fame."

Resultaten UFC 232 en nog wat hoogtepunten
Jon Jones verslaat Alexander Gustafsson na TKO (stoten, ronde 3)
Amanda Nunes verslaat Cris Cyborg na knockout (stoten, ronde 1) 
Michael Chiesa verslaat Carlos Condit na opgave (kimura, ronde 3) 
Corey Anderson verslaat Ilir Latifi na jurybesluit (29-28 x3) 
Alex Volkanovski verslaat Chad Mendes na TKO (stoten, ronde 2)
Walt Harris verslaat Andrei Arlovski na jurybesluit (27-30, 29-28 x2) 
Megan Anderson verslaat Cat Zingano na TKO (oogblessure, ronde 1)
Petr Yan verslaat Douglas Silva de Andrade na TKO (corner stoppage, ronde 2)
Ryan Hall verslaat B.J. Penn na opgave (heel hook, ronde 1)
Nathaniel Wood verslaat Andre Ewell na opgave (rear-naked choke, ronde 3)
Uriah Hall verslaat Bevon Lewis na knockout (stoten, ronde 3)
Curtis Millender verslaat Siyar Bahadurzada na jurybesluit (29-28 x2, 30-27) 
Montel Jackson verslaat Brian Kelleher na opgave (D’Arce choke, ronde 1)

Teen-KO van Megan Anderson:

Michael Chiesa met een prachtige kimura (armklem):

Petr Yan zijn tegenstander houdt er na twee ronden mee op:

Ryan Hall zijn prachtige heel-hook!

Montel Jackson en een prima d'arce choke

Jammer Siyar

Alexander Volkanovski zet Chad Mendes op zijn plek