Zuid-Gelderland geteisterd door brandjes

De brandweer en de politie zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag  druk geweest met meerdere branden in Gelderland-Zuid. In totaal zijn er meer dan dertien branden gemeld. De eerste melding kwam binnen vanuit Culemborg, daar stond een aanhanger in brand. Of hier sprake is geweest van brandstichting is niet duidelijk. De brand kon snel geblust worden.

Later op de avond was het raak in Gameren. Daar stonden meerdere autobanden in brand, vermoedelijk aangestoken met vuurwerk. Een jongen kon door de politie staande gehouden worden, maar die gaf aan niets te kunnen zeggen over de brand. Andere jongens renden snel weg toen hulpverleners in de buurt kwamen.

In Ophemert begon het rond 22.00 uur onrustig te worden. Op de kruising Ganzenhof/Groenestraat verzamelden meerdere mensen zich en werden onder andere autobanden aangestoken. Toen de brand geblust was en de hulpdiensten vertrokken, laaide het vuur niet veel later weer op. Tot diep in de nacht werden er spullen verbrand op deze kruising.

In  Brakel was het ook de hele nacht onrustig. Op meerdere plekken werd brand gesticht. In de berm van de Esdoornstraat stond een stapel autobanden in de hens. Niet veel later verzamelden jongeren zich op de kruising Molenkamp/Postweg . Daar werd brand gesticht door pallets aan te steken. Daar bleef het niet bij, later in de nacht werden er zeven jongeren gezien bij de Flintstraat toen ze pallets en een bank in brand staken.

Na vernielingen aan een pand in Vuren werd geprobeerd brand te stichten, mogelijk door vuurwerk naar binnen te gooien. De brandweer was hier snel aanwezig en wist erger te voorkomen.  Onder een spoorviaduct in Waardenburg werd een vouwwagen brandend aangetroffen. Op de aanhanger lagen meerdere tractorbanden. De brandweer heeft de brand geblust en de gemeente zal de rommel opruimen.

Ook vanuit Bruchem (2), Dodewaard en Zuilichem werden branden gemeld. In Zuilichem werd een aanhanger met afval aangestoken.