De meteorenzwerm Boötiden luidt 2019 in

Tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar passeert de meteorenzwerm Boötiden de aarde. Ongeveer zes dagen is hierdoor een verhoogde kans op vallende sterren, maar de piekperiode duurt slechts enkele uren, zo meldt weeronline.nl

In de vroege ochtend van 4 januari kan het aantal vallende sterren oplopen tot meer dan 100 per uur! Er is goede kans op droog weer met opklaringen. Waarschijnlijk is het wel vrij koud met temperaturen rond het vriespunt.

2019 start zacht met op dinsdag, Nieuwsjaarsdag, een graad of 9 en in de eerste nachten minima rond 4 graden en veel wolkenvelden. Later in de week daalt de maximumtemperatuur naar 3-6 graden en komt het in de nachten regionaal tot lichte vorst. Overdag laat de zon zich regelmatig zien en ook in de nachten zijn er meer opklaringen. Of, en waar in het land, er ook vrijdagochtend 4 januari tussen 3:00 en 7:30 uur mooie opklaringen zijn is nu nog niet met zekerheid te zeggen.

Het is een mooie meteorenzwerm en dit keer worden topcondities verwacht: een paar uur lang meer dan 100 vallende sterren per uur! Met circa 41 kilometer per seconde zijn ze relatief langzaam en kunnen ze mooie, lange, trage sporen maken. Bovendien heb je tijdens de piekperiode geen last van een storende maan.

De meteorenzwerm Boötiden luidt 2019 in (Foto ter illustratie ©Pexels)
De meteorenzwerm Boötiden luidt 2019 in (Foto ter illustratie ©Pexels)