Vierschansentournee: Japanse topfavoriet tegen Poolse uitdagers

Veel mensen kennen het wel: het 'nieuwjaarsspringen' in Garmisch-Partenkirchen, schansspringen op Nieuwjaarsdag. Dat staat natuurlijk niet op zichzelf: de wedstrijd is slechts één van de vier wedstrijden in de fameuze Vierschansentournee en die gaat zaterdag van start, de hoogste tijd voor een vooruitblik dus. De wedstrijden zijn allemaal live te kijken op Eurosport - met commentaar van oud-schansspringer Peter van Hal - en het Duitse ARD/ZDF. De NOS zal er vanuit Garmisch ongetwijfeld ook bij zijn, maar ons advies is om voor het meer deskundige Eurosport of ARD/ZDF te kiezen.

Het format
Het is niet al te ingewikkeld. In het Duitse Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen en het Oostenrijkse Innsbruck en Bischofshofen wordt gesprongen, eerst een kwalificatie en dan de wedstrijd. De top-50 van de kwalificatie plaatst zich voor de wedstrijd, waar in paren gesprongen wordt: de nummer 1 tegen de nummer 25, 2 tegen 24 en zo verder. De 25 winnaars van de duels plaatsen zich voor de finaleronde, samen met de vijf beste verliezers. De scores van de vier wedstrijden worden bij elkaar opgeteld en de springer met de hoogste score na Bischofshofen wint de Tournee.

Japanse favoriet
Japanners doen het al decennia prima in het schansspringen, maar de legendarische Kazuyoshi Funaki is nog altijd de enige met een eindzege in de Tournee (1998). Ryoyu Kobayashi zou wel eens zijn opvolger kunnen worden: de pas 22-jarige Japanner won dit jaar al vier van de zeven wedstrijden, inclusief de generale repetitie in Engelberg, werd twee keer derde en staat dik aan de leiding in de World Cup.

Severin Freund vliegt over de prachtige Bergisel boven Innsbruck (Pro Shots/Gepa)
Severin Freund vliegt over de prachtige Bergisel boven Innsbruck (Pro Shots/Gepa)

Poolse uitdagers
De voornaamste concurrentie lijkt uit Polen te komen. Piotr Zyla staat tweede in de World Cup, maar won nog niet: drie tweede en twee derde plekken. Landgenoot Kamil Stoch stond ook al drie keer op het podium - zonder zege - en bezet de derde plek in de World Cup. Belangrijker nog: Stoch won de Tournee in de vorige twee seizoenen en schreef vorige winter geschiedenis door als tweede springer ooit alle vier wedstrijden in één seizoen te winnen.

De rest
Drie andere springers wonnen dit seizoen al een wedstrijd. De Rus Evgeniy Klimov kent een sterke overstap van de noordse combinatie en won de openingswedstrijd in Wisla, de Noor Johann André Forfang werd eerste en tweede in Nizhny Tagil in Rusland. Tijdens het laatste weekeinde voor de Tournee, in Engelberg, eindigde de Duitser Karl Geiger als eerste en vierde. Met de Duitsers Stephan Leyhe en Andreas Wellinger en de Noor Robert Johansson hebben we de voornaamste kandidaten dan ook wel gehad.

Het programma

Wedstrijd Datum Plaats Starttijd
Kwalificatie 1 29-12-2018 Oberstdorf 16:30
1 30-12-2018  Oberstdorf 16:30
Kwalificatie 2 31-12-2018  Garmisch-Partenkirchen 14:00
2 01-01-2019  Garmisch-Partenkirchen 14:00
Kwalificatie 3 03-01-2019  Innsbruck 14:00
3 04-01-2019  Innsbruck 14:00
Kwalificatie 4 05-01-2019  Bischofshofen 17:00
4 06-01-2019  Bischofshofen 17:00

Kan de legendarische Noriaki Kasai nog één keer vlammen en een achttiende jeugd uit de hoge hoed toveren? (Pro Shots/Gepa)
Kan de legendarische Noriaki Kasai nog één keer vlammen en een achttiende jeugd uit de hoge hoed toveren? (Pro Shots/Gepa)