Harde knock-out zwaargewicht Whyte, winst en verlies tweelingbroers

De kerstdagen zitten erop, het eten zit erin - of is er weer uit - en dus kunnen we nu wel even op het gemakje terugkijken naar het boksweekeinde. Er werd flink wat gevochten, maar een paar wereldtitels als inzet.

Londen
We beginnen in Engeland, in Londen om precies te zijn. In de O2 Arena stond een klassieker bij de zwaargewichten op het programma: de rematch tussen de Britten Dillian Whyte (24-1) en Dereck Chisora (29-8). In 2015 verloor Whyte zijn enige gevecht, huidig wereldkampioen Anthony Joshua was te sterk, en het jaar daarop klopte hij Chisora.

Die moest er nu ook weer aan geloven, maar het werd wel een bijzonder mooi gevecht. Na een gevecht waarin de heren er ronde na ronde flink op los sloegen, was het Whyte die in de elfde ronde definitief toesloeg: met een loeiharde linkerhoek werd Chisora tegen het canvas geslagen en daarmee was het gelijk klaar.

Dat was maar goed ook voor Whyte, want na afloop bleek dat twee van de drie juryleden Chisora op dat moment op een 95-94 voorsprong hadden staan. Met zijn zege behield Whyte zijn twee titels: de Silver-titel bij de WBC en de International-titel bij de WBO, beiden in het zwaargewicht. Het hele gevecht is hier te zien.

Joshua Buatsi (8-0) vocht voor eigen publiek tegen de Australiër Renold Quinlan (12-3), met als inzet Buatsi's International-titel bij de WBA in het lichtzwaargewicht (-79,4kg). Lang duurde het niet: Quinlan ging na een paar seconde al op één knie en haalde de twee minuten uiteindelijk niet, voor de scheidsrechter ingreep.

Cristofer Rosales (28-3) uit Nicaragua verloor zijn WBC-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) tegen thuisfavoriet Charlie Edwards (13-1), die na twaalf ronden unaniem aangewezen werd als winnaar. Voor Rosales was het de tweede keer dat hij zijn in april veroverde titel verdedigde, Edwards won voor het eerst een wereldtitel.

Manchester
We blijven nog even in Engeland, want in de Manchester Arena vocht Josh Warrington (27-0) tegen landgenoot en oud-wereldkampioen Carl Frampton (26-1) om zijn IBF-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg). Dat werden twaalf mooie ronden, waarna Warrington aangewezen werd als winnaar, de eerste keer dat hij zijn wereldtitel verdedigde. Het hele gevecht is hier te zien.

Billy Joe Saunders (26-0) maakte na allerlei doping- en blessureproblemen zijn comeback in de ring, nadat hij zijn meerdere malen verdedigde WBO-wereldtitel in het middengewicht kwijt was geraakt. Hij vocht nu in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) en nam het op tegen de Ghanees Charles Adamu (32-13), die er na vier ronden de brui aan gaf, waardoor Saunders mogelijk weer op de weg terug is naar een wereldtitel.

Brooklyn
Tot slot nemen we een kijkje aan de andere kant van de oceaan, in Brooklyn. Daar stonden tweelingbroers Jermell en Jermall Charlo beiden in de ring en dat leverde gemengde gevoelens op. Jermell (31-0) verdedigde voor de vierde keer zijn WBC-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) en leek dat met succes te doen tegen de Amerikaan Tony Harrison (27-2). Die kreeg van de juryleden na twaalf ronden echter de winst toegewezen, tot grote verrassing van alles en iedereen.

Jermell Charlo - Tony Harrison (Bron: YouTube)

Jermell's één minuut oudere broer Jermall (27-0) stapte vervolgens de ring in tegen de Rus Matvey Korobov (28-1), met als inzet de interim WBC-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg). Die was in het bezit van Jermall en dat bleef ook zo na twaalf ronden, dus nam hij in elk geval een beetje revanche voor de nederlaag van zijn broer. De 'volledige' WBC-wereldtitel is overigens in het bezit van Saul Canelo Alvarez en is voorlopig verbonden aan een rematch tussen de Mexicaan en Gennady Golovkin, waardoor Charlo de interimkampioen is.