Uitslag De Graafschap - Vitesse

Het Gelderse onderonsje tussen De Graafschap en Vitesse heeft geen winnaar opgeleverd. De thuisploeg kwam tot twee keer toe op voorsprong.

De Graafschap zag concurrent NAC Breda zaterdagavond met 4-2 winnen van sc Heerenveen, waardoor een driepunter tegen Vitesse nodig was om de aansluiting te houden. Met de Arnhemmers troffen de Superboeren niet bepaald een favoriete opponent, want in de laatste vijf Eredivisie-ontmoetingen wist de club uit Doetinchem slechts twee keer te scoren. Daarnaast wisten Vitesse zestig procent van zijn Eredivisie-wedstrijden tegen De Graafschap te winnen: dat percentage is tegen geen enkele andere club hoger.

Desondanks ging de thuisploeg uitstekend van start op De Vijverberg, want al na twaalf minuten resulteerde in de openingstreffer. Frank Olijve kreeg de ruimte om uit te halen en maakte daar dankbaar gebruik van, door de openingstreffer tegen de touwen te schieten. De Graafschap liet niet los, maar zag de bezoekers toch bijna scoren. Rasmus Thelander raakte met een kopbal de paal. Na een halfuur spelen kwam Vitesse beter in de wedstrijd en kregen de Arnhemmers kleine mogelijkheden, via Bryan Linssen, Martin Ödegaard en Matús Bero.

Op slag van rust brachten de bezoekers de gelijkmaker op het scorebord. Een weggekopte voorzet viel voor de voeten van Ödegaard, die doeltreffend uithaalde: 1-1. De Graafschap begon sterk na rust en had binnen tien minuten op voorsprong kunnen staan. Sven Nieuwpoort kreeg de bal in het strafschopgebied voor de voeten, maar kwam niet tot scoren. Een minuut later was het wel raak voor De Graafschap, toen Furdjel Narsingh oog-in-oog met Eduardo koel bleef. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want vijf minuten later was het alweer gelijk. Bero krulde de bal na een goede actie in de verre hoek.

In de slotfase hadden beide ploegen kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Aan de ene kant ging een pegel van Bryan Linssen via de lat en De Graafschap-doelman Agil Etemadi over, terwijl Delano Burgzorg net naast schoot. In de slotfase vielen er geen treffers meer, waardoor het duel tussen De Graafschap en Vitesse in een 2-2 gelijkspel eindigde. Door de puntendeling is de achterstand van de Superboeren op NAC Breda opgelopen tot drie punten.