Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

Feyenoord heeft het jaar 2018 teleurstellend afgesloten. Na de 0-2 tegen Fortuna Sittard volgde zondag een 2-2 gelijkspel op bezoek bij ADO Den Haag.

Feyenoord kwam in het Cars Jeans Stadion terug van een 1-0 achterstand, maar in de slotfase van de wedstrijd kreeg Bart Nieuwkoop een rode kaart en maakte Nasser El Khayati zijn tweede doelpunt van de middag. Feyenoord staat op de derde plek, met tien punten minder dan nummer twee Ajax en acht punten voorsprong op nummer vier FC Utrecht.

Feyenoord hoopte de kater van vorige week weg te spoelen in Den Haag, maar dat was uit de eerste helft niet af te lezen. Het team van Giovanni van Bronckhorst speelde bijzonder stroef in Den Haag. Feyenoord, zonder de geblesseerde middenvelder Jordy Clasie, raakte de bal snel kwijt en kon daarom voor weinig gevaar zorgen. ADO wist zich wel raad met de eerste mogelijkheid: El Khayati schoot een vrije trap knap over de Rotterdamse muur en doelman Justin Bijlow kwam net tekort om de bal uit het doel te houden. Even daarna kwam Feyenoord goed weg: Melvyn Lorenzen kreeg zijn voet tegen een voorzet van Sheraldo Becker, maar schoot over.

Bij de eerste mogelijkheid voor Feyenoord controleerde Robin van Persie de bal niet goed, waarna Bijlow aan de overzijde redding bracht op een inzet van Becker. Feyenoord kwam iets beter in de wedstrijd naarmate de eerste helft vorderde. Renato Tapia, de vervanger van Clasie, probeerde het vanuit een moeilijke hoek; Steven Berghuis schoot op aangeven van Jens Toornstra net naast. Het spel bleef echter ondermaats en Feyenoord leek genoegen te moeten nemen met een achterstand bij rust. Dat wisten de bezoekers toch te voorkomen.

Kort voor de onderbreking lanceerde Feyenoord een pijlsnelle aanval: via Sam Larsson en Van Persie kwam de bal terecht bij Berghuis, die gedecideerd afrondde en doelman Robert Zwinkels kansloos liet. Het zorgde ervoor dat Feyenoord met meer vertrouwen begon aan de tweede helft en zowel Van Persie als Bart Nieuwkoop dwong Zwinkels al vroeg na rust tot een redding. Na het sterke begin zakten de Rotterdammers weer wat terug. Het aantal doelpogingen nam af en ADO was niet zo fel als het voor rust was. Na 66 minuten werd Bijlow door voormalig Feyenoorder Lex Immers weer eens op de proef gesteld.

De 1-2, halverwege de tweede helft, kwam dan ook vrij onverwacht: Larsson kreeg ruimte aan de rand van het strafschopgebied en krulde de bal knap in de verre hoek. Het was zijn vierde doelpunt in zijn laatste vijf competitieduels en bovendien de 4500ste Eredivisie-goal voor Feyenoord. Toch ging het nog mis voor de Rotterdammers. Nieuwkoop vergreep zich aan Tom Beugelsdijk, kreeg zijn tweede gele kaart van Kevin Blom en leidde een penalty in, die door El Khayati overtuigend werd benut: 2-2. Het tiental van Feyenoord kreeg via invaller Orkun Kökcü een grote kans om toch nog te winnen, maar met kunst- en vliegwerk bleef ADO overeind. In de blessuretijd was ADO als enige nog op zoek naar de winst, maar het bleef 2-2.