Denemarken: 'Naturaliseren? Dan ook handen schudden'

Nadat Denemarken al een verbod op het dragen van een gezichtsbedekkende kleding had ingesteld, gaat per 1 januari 2019 een andere controversiële wet in werking. In de nieuwe wet wordt vastgelegd dat iedereen die de Deense nationaliteit wil krijgen, bij de naturalisatieceremonie iedereen de hand moet schudden. Weigert iemand, dan kan die persoon fluiten naar zijn naturalisatie.


Kleffe handjes schudden met Denen hoort er nou eenmaal bij (Bron: Youtube)

Critici zijn boos en leggen de vinger al gauw op de zere plek. Conservatieve moslims worden hiermee namelijk benadeeld, aangezien deze groep weigert iemand van het andere geslacht de handen te schudden. Sommige orthodoxe Joden raken uit geloofsovertuiging ook liever geen persoon van het andere geslacht aan en leggen, net als moslims, hun hand op het hart.

Martin Henriksen, woordvoerder voor immigratie bij de Deense People's Party is blij met de wet. "Zodra je Denemarken binnenkomt, is het normaal dat je elkaar als groet de hand schudt. Weiger je dat, dan getuigt dat van weinig respect. Als je zoiets simpels als handen schudden al niet kan doen, dan verdien je het Deense burgerschap niet."

Sommige burgemeesters in Denemarken gaan deze wet 'weinig prioriteit geven'. Zo heeft de burgemeester van het Deense stadje Kerteminde al gezegd dat "het niet schudden van handen helemaal geen graadmeter is of iemand ingeburgerd is of niet. Ik zal die dag mijn loco-burgemeester de taak geven, ik vind wel een excuus om niet aanwezig te hoeven zijn."