Jaaroverzicht 2018: Defensie in 4 minuten

2018 was voor Defensie een jaar met 2 gezichten. Dat wordt duidelijk in het jaaroverzicht dat ze online hebben gezet. Met extra geld krijgt Defensie weer perspectief. De krijgsmacht start met zijn herstel, maar de gevolgen van 30 jaar bezuinigen zijn nog dagelijks voelbaar. Ondanks dat is de krijgsmacht volop ingezet.

Het jaaroverzicht neemt de kijker mee in de koers die Defensie de komende jaren vaart. Ook de pijnpunten en uitdagingen van 2018 komen aan bod. De hoofdmoot van de video toont de inzet die de krijgsmacht levert voor Nederland, die zich steeds meer richt op de (collectieve) verdedigingstaak.

Grote aankopen en verbeteringen passeren de revue. Neem de nieuwe vrachtwagens en modernisering van gevechtshelikopters en -voertuigen, vernieuwing van de vloot en uitbreiding van de cybercapaciteit. Defensie erkent dat er meer kan en moet verbeteren. Het vertrouwen van de medewerkers in de organisatie is beschadigd. Het herstel van de krijgsmacht vergt tijd.

Verzekeringspolis van Nederland
De medewerkers van Defensie bleven zich al die tijd inspannen voor de veiligheid van Nederland. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Mali, Litouwen, in de strijd tegen ISIS, met nationale taken en door wereldwijd te oefenen. “Een taak die Defensie met trots blijft vervullen, als de verzekeringspolis van het Koninkrijk”, zo sluit het jaaroverzicht af. “Om te beschermen wat ons dierbaar is.”