Darter Van de Pas ontsnapt, Golvend Galjoen wint titanenduel op WK

Darter Benito van de Pas heeft zich met uitermate veel moeite geplaatst voor de derde ronde op het WK van de PDC. In het Londense Alexandra Palace had de Tilburger grote moeite met de Canadees Jim Long.

Long maakte in zijn eersterondepartij weinig indruk, maar dat deed Van de Pas het hele jaar al niet. Het werd gelijk al hard werken voor de kijker, maar na vier bepaald niet geweldige legs was de eerste set binnen voor Van de Pas. Hij won vervolgens ook de tweede set, waarin zowel Long (121) als Van de Pas (144) ineens een mooie finish uit de hoge hoed toverden.

De Canadees had weinig zin om de neutrale kijker genade te bieden, want met een 96-finish pakte hij de derde set zowaar in drie legs, waarna finishes van 90 en 72 in set vier niet genoeg waren voor Van de Pas, die de set na nog eens een ontzettend matige leg verloor.

Uitgerekend als er een ontzettend suffe wedstrijd bezig is gaan ze natuurlijk naar een verlenging, dat zul je altijd zien. Long liet matchdarts liggen, waarna Van de Pas met een 96-finish langszij kwam: 2-2. De Nederlander overleefde nog eens, brak Long voor 4-3 en gooide vervolgens ineens snaarstrak 150 uit, waardoor de wedstrijd eindelijk voorbij was.

Benito van de Pas - Jim Long (Bron: PDC)
Benito van de Pas - Jim Long (Bron: PDC)

John Henderson rekende vervolgens af met Gabriel Clemens. Al vroeg in het titanenduel - het podium had het moeilijk - vlogen de triples de kijker om de oren, terwijl Clemens 125 uitgooide via bullseye, single bull, bullseye. Het Golvend Galjoen uit Schotland pakte 87 echter via bullseye en won daarmee de eerste set.

Met onder meer een 141-finish won Clemens set twee, waarna de Duitser ook de derde set pakte. Met finishes van 120 en 141 gooide Henderson set vier binnen en daarin maakte de Schot, die geweldig stond te gooien op zijn dubbels, het karwei met een 120-finish af: 3-2.

John Henderson - Gabriel Clemens (Bron: PDC)
John Henderson - Gabriel Clemens (Bron: PDC)

Richard The Mouth of the South North speelde tegen Steve West, die een maatje te groot was. West won de eerste twee sets, waarna North de derde pakte. In het vierde bedrijf dwong hij een vijfde leg af, maar West, die nog een 164-finish liet noteren, maakte het via dubbel 20 af en won met 3-1.

De Australiër Kyle Anderson had het bij vlagen bijzonder lastig met de verrassend sterke Noel Malicdem van de Filipijen, maar Anderson trok de boel recht in de vierde set en pakte die met 3-0, waarmee het duel ook gelijk beslist was: 3-1.

Steve West - Richard North (Bron: PDC)
Steve West - Richard North (Bron: PDC)

Kyle Anderson - Noel Malicdem (Bron: PDC)
Kyle Anderson - Noel Malicdem (Bron: PDC)