Ajax ontsnapt via penaltyserie in Kerkrade; Heerenveen en Fortuna ook naar kwartfinales KNVB Beker

Ajax heeft zich in een memorabele penaltyserie geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Bij de bezoekers kwam Onana erin voor de penalty's.

Op het kunstgras van het Parkstad Limburg Stadion verscheen Ajax zonder Matthijs de Ligt, maar met onder meer Daley Blind, Frenkie de Jong en Dusan Tadic aan de aftrap. Coach Erik ten Hag gaf ook Perr Schuurs, Carel Eiting en Zakaria Labyad een basisplaats. Het was echter Klaas Jan Huntelaar die binnen het kwartier een penalty verdiende na een overtreding van Richard Jensen. Tadic maakte van elf meter geen fout: 0-1.

Na een halfuur was David Neres dicht bij een verdubbeling van de score. De Braziliaan leek een voorzet te willen geven, maar de bal verdween bijna in het Limburgse doel. Roda-keeper Radomir Novakovich voorkwam een treffer. Ondertussen liet Roda zich ook meer zien. Namens de gastheer testte Jannes Vansteenkiste doelman Kostas Lamprou en even later kreeg de formatie uit Kerkrade eveneens een strafschop.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük kon na een overtreding van Lamprou op Mario Engels niet anders dan naar de stip wijzen. Mitchel Paulissen bracht de score vervolgens in evenwicht: 1-1. In de tweede helft bleef Ajax moeizaam voetballen en ondanks het veldoverwicht (de Amsterdammers hadden ongeveer 80 procent balbezit) werden er nauwelijks openingen gecreëerd. Roda JC, de nummer vijf van de Keuken Kampioen Divisie, bleef overeind en ook invallers De Ligt en Kasper Dolberg konden niet voorkomen dat er verlengd moest worden.

In de eerste verlenging was Roda het dichtst bij een treffer. Mart Remans creëerde ruimte om van een meter of acht op doel te schieten, maar Lamprou hield Ajax op de been. Na 110 minuten kreeg het team van Ten Hag ook eindelijk weer een goede kans. Dolberg had alle ruimte om raak te koppen, maar Novakovich had een uitstekende redding in huis.

Ten Hag hield ondertussen al rekening met een penaltyreeks, want hij liet André Onana een warming-up doen. Met nog twee minuten op de klok kwam de keeper uit Kameroen het veld in voor Lamprou.

In de strafschoppenserie, die volgens het ABBA-systeem werd afgewerkt, zat Ajax al snel op rozen. Tadic scoorde en Roda's eerste twee pogingen gingen mis: Engels schoot over en Paulissen stuitte op Onana. Ajax besliste het duel via Huntelaar, Dolberg en de winnende strafschop van Daley Blind. De misser van De Ligt bij een 0-2 stand (naast) had geen gevolgen.

Fortuna en sc Heerenveen ook naar kwartfinales
Fortuna Sittard en Heereveen hebben zich ook geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Fortuna won met 2-1 van Cambuur door doelpunten van Lisandro Semedo en Lazaros Lamprou. Cambuur maakte in de slotfase nog wel de aansluitingstreffer via Karim Rossi.

Heerenveen had het moeilijk met Odin '59, dat uitkomt in de derde divisie, maar won uiteindelijk met 1-3. Odin '59 kwam na twee minuten al op voorsprong, maar lang kon de amateurclub niet genieten van de voorsprong. Michel Vlap maakte al snel de gelijkmaker. In de tweede helft liep Heerenveen uit naar een 1-3 zege door doelpunten Sam Lammers en Pelle van Amersfoort.