Gemeente Gouda mag kerk slopen

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft na een langslopend conflict vandaag besloten dat de gemeente Gouda de sloop van de Turfmarktkerk in eigen hand mag nemen. Uit onderzoeken die de Gemeente heeft laten doen bleek dat de staat van de kerk steeds slechter werd. Eigenaar heeft daar niet voortvarend genoeg op ingespeeld.

Toen eind oktober 2018 duidelijk werd dat de kerk steeds grotere scheuren vertoonde en de achtergevel zelfs los kwam, heeft de Gemeente dan ook mogen ingrijpen en de sloop in eigen hand mogen nemen. Het gevaar voor de veiligheid en gezondheid van omwonenden werd te groot.

De eigenaar van de Turfmarktkerk had de rechter eind november verzocht om een voorlopige voorziening te treffen om te voorkomen dat de gemeente verder kan gaan met de begin november gestarte sloopwerkzaamheden. De rechter gaat hier niet in mee, en stelt de gemeente in staat de sloop nu te hervatten. Die was tijdelijk stil gelegd om de uitspraak van de voorzieningenrechter af te wachten. De gemeente meldt dat ze de sloop tot op veilige hoogte 'zo snel mogelijk zullen hervatten.'