Vuelta 2019 telt zeven bergetappes en maar één individuele tijdrit

De Ronde van Spanje wordt volgend seizoen een ronde voor de klimmers met zeven bergritten en maar 36 individuele tijdritkilometers. Dat heeft de organisatie woensdagavond bekendgemaakt.

De Vuelta opent aan de Costa Blanca met een ploegentijdrit van 18 kilometer. In de vijfde etappe staat er al een bergrit op het programma naar observatorium van Javalambre, op 1950 meter hoogte. Ook in de volgende twee etappes ligt de finish op een beklimming.

De achtste etappe is een overgangsrit en trekt het peloton naar Andorra. In die etappe door Andorra over 96,6 kilometer moeten de renners vier beklimmingen over voordat de aankomst bovenop de Cortals d'Encamp ligt, een klim op 2095 meter hoogte.

Na de aankomst in Andorra trekt het peloton naar Frankrijk waar ook de eerste rustdag van deze Vuelta is. Meteen na de eerste rustdag staat een individuele tijdrit van 36 kilometer gepland, wat ook meteen de laatste individuele tijdritkilometers zijn.

In de dertiende rit staat opnieuw een rit gepland met aankomst bergop naar Los Machucos beginnen. Stefan Denifl werd in 2017 de eerste winnaar op deze klim van buitencategorie, voor Alberto Contador. Ook rit veertien en vijftien zijn gemaakt voor de klimmers met aankomst bergop. In het slotweekend staat nog een bergrit op het programma voordat de renners in Madrid aankomen van de 74ste Ronde van Spanje.