Schaatsers kregen in jaren '80 doping aangeboden van bondsarts KNSB

Volgens De Volkskrant hebben in de jaren '80 twee schaatsers doping of hulp bij het gebruik van doping aangeboden gekregen van Rob Pluijmers, toenmalig arts van de schaatsbond KNSB. Een van de schaatsers is Jan Ykema, de andere schaatsster wil anoniem blijven.

De sprinter Ykema, winnaar van het zilver op de 500 meter tijdens de Olympische Spelen van 1988, zegt dat Pluijmers begeleiding aanbood bij het gebruik van anabole steroïden. Ykema: “Hij zei: als je het doet, ga dan niet experimenteren. Loop dan maar eens bij me binnen. Ik kan je wel helpen.”

Volgens de anonieme schaatsster gaf Pluijmers haar een pil met testosteron van farmaceutisch bedrijf Organon, waar de bondsarts toen ook werkzaam was. “Hij zei dat bij een aantal ploeggenoten de testosteronwaarden werden aangevuld”, vertelt de schaatsster die anoniem wenst te blijven omdat er volgens haar een taboe rust op doping in de schaatswereld. “Het aanvullen kon bij mij ook. Ik heb toen ook een pil van hem meegekregen met een bijsluiter.”

Pluijmers ontkent tegenover De Volkskrant en wil verder niets zeggen. De voormalig bondsarts kwam recent ook al in het nieuws vanwege het verdwijnen van urinestalen in dezelfde periode.