Het woord van het jaar is....

Van 28 november tot en met 17 december kon je stemmen op de achttien genomineerde woorden voor het Woord van het Jaar 2018. Ruim 28.000 mensen hebben dat gedaan en 55,4% van de stemmen was voor hetzelfde woord als waar 61,5% van de FOK!-FP-users in onze poll op stemden. 

Het woord van jaar 2018 is Blokkeerfries (elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan). Nummer 2 werd Yogasnuiver (iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne) en 3 Mangomoment (geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten, de metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt) .

In België is met 21,2% van de stemmen moordstrookje verkozen tot hét Woord van het Jaar 2018. Een Belgisch moordstrookje is een fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is.