Oranje halvefinalist WK hockey na zwaarbevochten zege op gastland India

Nederland heeft donderdag voor de derde achtereenvolgende keer de halve finale van het WK gehaald. In een kolkend Kalinga Stadium werden de watervlugge Indiërs met 2-1 verslagen. In een gelijkwaardige wedstrijd van hoog niveau, die op en neer golfde, was het de rake strafcorner van Mink van der Weerden die Oranje naar de halve finale tegen Australië bracht.

Vanaf de volksliederen was de sfeer ongelofelijk in het overvolle Kalinga Stadium. Beide ploegen lieten meteen zien aan elkaar gewaagd te zijn, zonder dat een team veel beter was. Het was Akashdeep Singh die uit een rebound van de strafcorner het stadion liet ontploffen met een backhandflats in het dak van het doel. Het Nederlands elftal reageerde via Mirco Pruyser, die de bal snoeihard naar Thierry Brinkman sloeg, die knap een paar seconden voor de rust na het tweede kwart binnen tipte voor de 1-1, alweer zijn vierde goal van het toernooi.

In het tweede kwart waren er weinig echte kansen, maar was het India dat richting de rust Nederland wat naar achteren drong. Joep de Mol – de vervanger van de geblesseerde Sander de Wijn – liet al vanaf zijn eerste acties zien dat hij geen podiumvrees heeft op het hoogste niveau. Hij stond er meteen met scherpe passes en goede intercepties.

Echt grote open kansen waren er niet in de eerste twee kwarten en het was dan ook afwachten welke ploeg het initiatief zou nemen in de tweede helft. Drie strafcorners op rij werden er goed uitgelopen door de Indiërs, die zelf een grote kans hadden via Akashdeep Singh, die zijn backhand over de goal van Pirmin Blaak schoot. India kon steeds vaker counteren richting het einde van het derde kwart, maar was niet vaak gevaarlijk.

In het vierde kwart mocht Nederland in de 49ste minuut aanleggen voor hun vierde en vijfde strafcorner. Bij de vierde liep India te vroeg uit en moest het daarom een man missen bij de vijfde van Oranje. Het kanon Mink van der Weerden sleepte de 2-1 binnen en kreeg een heel stadion volledig stil.

In de slotfase kreeg India nog een corner, die Blaak redde. Vier minuten voor tijd ging het thuisland met een vliegende keeper spelen. Nederland versierde een strafcorner, maar de sleeppush van Van der Weerden werd eruit gelopen. In de hectische slotfase met een veldspeler minder hield Oranje het hoofd koel en sleepte het uiteindelijk de overwinning binnen. Zaterdag wacht Australië, de wereldkampioen van vier jaar geleden. De andere halve finale gaat tussen België en Engeland.