Ongedocumenteeerde in Amsterdam krijgt leefgeld en casemanager

Wie straks in een van de opvanglocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam zit, krijgt leefgeld en een casemanager.  De stad bereikte twee weken geleden een akkoord met het Rijk over de financiering van een pilot voor de opvang van in totaal 500 ongedocumenteerden. Wethouder Groot Wassink mocht zelf 'vorm geven' aan de opvang, hij heeft vanmiddag laten weten hoe hij dat wil gaan doen, zo meldt AT5.

Er vindt bij iedere ongedocumenteerde die een opvanglocatie in wil een 'uitgebreide intake' plaats. De casemanager zorgt er vervolgens voor dat iedereen actief werkt aan 'het vormgeven van hun eigen toekomst, in of buiten Nederland'. Ook krijgen mensen die akkoord gaan met vertrek 'versterkte ondersteuning'.

De gemeente gaat bij de opvang uit van 'zelfbeheer'. 'Hiervoor wordt woonbegeleiding ingezet en wordt de ongedocumenteerde met leefgeld ondersteund. Er wordt nog gezocht naar nieuwe locaties die elk plek voor 50 tot 80 personen moeten bieden. De gemeente verwacht begin 2019 meer informatie hierover te hebben.