Bokser Lomachenko domineert wereldtitelgevecht, keiharde knock-out Lopez

We keren voor het boksen nog even terug naar het weekeinde, om te kijken wat er aan titels verdeeld is. Speciale aandacht voor de vrouwen dit keer, wat de Belgische sportliefhebber mogelijk kan waarderen.

We beginnen in New York, waar de Oekraïner Vasiliy Lomachenko (11-1) in Madison Square Garden zijn WBA- en WBO-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) verdedigde. Dat deed hij tegen de Puerto Ricaan Jose Sniper Pedraza (25-1), die ondanks zijn ervaring kansloos was. Lomachenko domineerde steeds meer en kreeg Pedraza in de elfde ronde twee keer tegen de grond. Toch stond de uitdager op, maar de juryleden waren duidelijk in hun oordeel en Lomachenko won op punten.

De Britse Ghanees Isaac Dogboe (20-0) won in januari de WBO-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) en verdedigde deze alweer voor de derde keer. Tegen de Emanuel Navarrete (25-1) ging het voor Royal Storm minder goed. Na drie titelgevechten op knock-out gewonnen te hebben moest Dogboe na twaalf ronden zijn meerdere erkennen in Navarrete, die dus de nieuwe wereldkampioen is.

Om een wereldtitel ging het nog niet, maar in het lichtgewicht maakte de pas 21-jarige Teofimo Lopez grote indruk. De Amerikaan (10-0) nam het op tegen landgenoot Mason Menard (34-3) en sloeg zijn opponent na een goede halve minuut op snoeiharde wijze naar de grond: zijn negende knock-out in elf gevechten.

De harde knock-out van Lopez tegen Menard (Bron: YouTube)

In het Zuid-Afrikaanse Kempton Park verdedigde Thulani Mbenge (14-0) voor het eerst zijn in juni veroverde IBO-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg). De Mexicaan Miguel Vazquez hield zich acht ronden staande, maar na een hard bodyshot in de negende ronde ging hij neer en was het afgelopen: Mbenge verdedigde zijn titel met succes.

Ook in het Franse Levallois-Perret stonden wat mooie gevechten op het programma. De Fransman Michael Soro (32-2) vocht tegen de Amerikaan Greg Vendetti (20-2), met als inzet de interim WBA-titel in het superweltergewicht (-69,9kg). Dat duurde niet zo lang: met een paar geweldig harde stoten op Vendetti's hoofd maakte Soro het in de tweede ronde al af.

Soro neemt Vendetti hard te grazen (Bron: YouTube)

Bergen met wereldtitels bij de vrouwen
Zoals gezegd, aandacht voor de vrouwen, te beginnen met Delfine Persoon. In Ardooie vocht de 33-jarige Belgische om de WBC-wereldtitel in het lichtgewicht, die ze in 2014 won. Persoon (41-1) verdedigde de titel inmiddels al voor de achtste keer en maakte in de tiende en laatste ronde een einde aan de hoop van de Keniaanse uitdaagster Judy Waguthii (16-8).

In Brussel vocht de Marokkaanse Belgische Sanae Jah (15-2) om de vacantie IBO-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) tegen de Servische Nina Radovanovic (13-2), die op punten aangewezen werd als winnares.

Tot slot trekken we naar het Amerikaanse Carson, want daar stonden in twee gevechten een hele berg wereldtitels op het spel. We beginnen met Claressa Shields (7-0), die haar wereldtitels bij de IBF, WBA en WBC in het middengewicht (-72,6kg) verdedigde. Dat was minder goed nieuws voor onze zuiderburen, want Femke Hermans (9-1) stond met Shields in de ring en had geen schijn van kans: alle drie juryleden gaven alle tien de ronden aan Shields.

De grande dame van het boksen is Cecilia Brækhus (34-0): de Noorse is sinds haar debuut in 2007 ongeslagen en begon in 2009 met het vergaren van wereldtitels in het weltergewicht. Sinds 2016 heeft Brækhus ze alle vijf: bij de WBA, WBC, IBF, WBO en IBO. Aleksandra Magdziak Lopes probeerde daar dit keer wat aan te doen, maar ook de Amerikaanse had geen kans en zag hoe Brækhus door alle juryleden als ruime winnares werd aangewezen.