Estafettedames en Heemskerk zwemmen WK-finale

Op de eerste dag van de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou heeft de Nederlandse ploeg in de openingssessie prima gepresteerd. Beide mogelijke finaleplekken werden gehaald, net als de twee plaatsen in de halve finales.

Op de 200 meter vrije slag tikte Femke Heemskerk aan na 1:54,16 minuten. Dat was wel zo'n anderhalve seconde langzamer dan de Amerikaanse Mallory Comerford en de Australische tiener Ariarne Titmus, maar achter de Russin Veronika Andrusenko leverde het Heemskerk de vierde tijd en dus een finaleplek op.

Kim Busch, Maaike de Waard, Valerie de Roon en Ranomi Kromowidjojo plaatsten zich eveneens voor de finale. Zij deden dat op de 4x100 meter vrije slag, waar ze met 3:32,67 naar de tweede tijd zwommen: alleen de Amerikaanse ploeg was (ruim) sneller. In de finale lijkt Heemskerk nog een prima versterking te kunnen vormen.

Busch kwam individueel in actie op de 50 meter schoolslag, waar ze met 30,58 seconden de vijftiende tijd zwom, precies genoeg voor de halve finales. Ruta Meilutyte uit Litouwen was met 29,56 een klasse apart in de series.

Ook Arno Kamminga mag zich opmaken voor de halve finales en wel op de 100 meter schoolslag. Met 57,41 was hij goed voor de tiende tijd, ruimschoots voldoende. Ilya Shymanovich uit Wit-Rusland tekende met 56,47 seconden voor de snelste tijd.

Op de 200 meter vlinderslag maakte Daiya Seto grote indruk: de Japanner snelde naar een tijd van 1:49,88 minuten, nog geen anderhalve seconde boven het uit 2013 stammende wereldrecord van Chad le Clos (1:48,56).

Op de 100 meter rugslag staat het werelrecord sinds vorige maand met 48,88 seconden op naam van Xu Jiayu en drie man bleven in de series binnen een seconde. De Chinees zwom zelf naar 49,83, Ryan Murphy (VS) noteerde 49,72 en de Braziliaan Guilhermo Guido tikte aan na 49,57 seconden.

Bij de vrouwen leverde de 100m rugslag een toptijd op voor Olivia Smoliga. De Amerikaanse tikte aan na 55,47 seconden en benaderde het vier jaar oude wereldrecord van de Hongaarse Katinka Hosszu (55,03). De door ziekte afwezige Kira Toussaint zwom onlangs overigens een Nederlands record van 55,92 en zou daarmee ruim de tweede tijd neer hebben gezet.

De finalesessie gaat om 12.00 uur Nederlandse tijd van start en is live te zien op de site van de NOS.