World Cup-winst Nederlandse shorttrackploegen, zilver Van Ruijven en Schulting

De derde en laatste dag van de World Cup shorttrack in het Kazakhse Almaty heeft flink wat Nederlands succes opgeleverd. In de zeven finales op de slotdag pakte Nederland twee keer goud en twee keer zilver.

500m vrouwen
Lara van Ruijven pakte het zilver op de 500 meter. De Nederlandse werd onderuit gekegeld door de Poolse Natalia Maliszewska, die op haar beurt weer aangevallen werd door Sofia Prosvirnova. De Russin kwam achter de Hongaarse winnares Petra Jaszapati als eerste over de finish, voor Van Ruijven, maar werd gediskwalificeerd en dus kreeg de Nederlandse de tweede plek. Yara van Kerkhof won de B-finale en eindigde zo als vijfde.

500m mannen
Daan Breeuwsma, Jasper Brunsmann, Itzhak de Laat werden allemaal uitgeschakeld in de kwartfinales, dus Nederlandse finalisten waren er niet. Samuel Girard uit Canada won de finale door de Hongaar Shaoang Liu en de Kazach Abzal Azhgaliyev nipt te kloppen.

1500m vrouwen
Suzanne Schulting schopte het tot de finale, waarin ze vooral duelleerde met Choi Min-jeong. De Zuid-Koreaanse bleek een maatje te groot en pakte de winst, Schulting werd nipt tweede, voor de Canadese Kim Boutin. Rianne de Vries werd tiende door de B-finale als derde af te sluiten, Avalon Aardoom sneuvelde in de heats.

1500m mannen
Sjinkie Knegt deed in de finale lange tijd mee om de winst, maar liet zich in de slotronden piepelen door de Zuid-Koreaanse brigade. Kim Gun-woo pakte de winst, Hong Kyung-hwan werd tweede en Lee June-seo hield Knegt van het podium. Dennis Visser en Friso Emons werden 's ochtends uitgeschakeld in de herkansingen.

Gemengde aflossing
Na een vroege val werd Nederland in de kwartfinales al uitgeschakeld. De finale werd een spannende driestrijd, nadat Japan het niet bij kon benen. Canada pakte de winst door Zuid-Korea te verslaan, China werd op korte afstand derde.

Aflossing vrouwen
Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven vochten de hele race om de eerste plek, maar de Zuid-Koreaanse ploeg nam het heft halverwege over. Toch zegevierde Nederland nog, doordat Schulting wraak nam op de Koreaanse Choi Min-jeong: die was op de 1500 meter nog net te sterk, nu pakte Schulting haar in de laatste meter. Canada eindigde als derde.

Aflossing mannen
Canada en Zuid-Korea reden lange tijd op kop, maar Nederland kwam zich voorin melden en Canada viel richting het einde letterlijk weg. Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dennis Visser zagen vervolgens hoe Sjinkie Knegt het in de slotronde aan de stok kreeg met de Koreaan Lim Hyo-jun, die hem tegenhield. Daar werd Lim voor bestraft en dus won Nederland, dat aaanvankelijk als tweede over de finish kwam. Canada hield China nog af en werd tweede.- Relay M finals - NED