Dubbelslag voor Noorse langlaufers op estafettes

Tijdens de World Cup langlaufen in het Noorse Beitostølen hebben de thuisfans zondag net als een dag eerder weer dubbel kunnen juichen. Zaterdag leverde beide individuele wedstrijden Noorse winst op, zondag was het raak op de estafettes.

Bij de vrouwen (4x5km) had Noorwegen-1 het aanvankelijk nog niet zo makkelijk: Heidi Weng verkeerd niet in beste vorm en de startloopster leverde dan ook zeven seconden in tijdens haar vijf kilometer in klassieke stijl. Therese Johaug maakte dat echter snel goed en sloeg ook gelijk een gat, waarna Ragnhild Haga en Ingvild Flugstad Østberg het in de vrije stijl zonder problemen af konden maken.

De strijd om plek twee was veel interessanter en ging tussen Finland-1, Rusland-1 en Rusland-2, die elkaar halverwege de race vonden. De slotloopster van Rusland-2, Elena Soboleva, leek in de laatste meters af te haken en dus ging het tussen de piepjonge Finse Eveliina Piippo en Anna Nechaevskaya van Rusland-1.

Zij ging echter in de laatste bocht plotseling onderuit, waardoor Soboleva haar kon pakken. Sterker nog, zij haalde ook Piippo nog in en bracht Rusland-2 naar de tweede plek, voor Finland en Rusland-1. De Amerikaanse dames eindigden acht seconden daarachter op de vijfde plek, vlak voor Zweden, wat poep onder de langlaufski's leek te hebben en zwaar teleurstelde, hoewel Noorwegen-2 nog net van het lijf gehouden werd.

De estafette bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Bij de mannen (4x7,5km) ging het tussen de eerste teams van Noorwegen en Rusland. Emil Iversen nam tegen Evgeniy Belov een prima voorsprong, maar Martin Johnsrund Sundby werd vervolgens flink om de oren gelanglaufd door Alexander Bolshunov. De in bloedvorm verkerende Noor Sjur Røthe en de Rus Denis Spitsov vonden elkaar, waarna Finn Hågen Krogh en Andrey Melnichenko in de vrije stijl ook samen optrokken.

Krogh bleek in de eindsprint de sterkste en bracht Noorwegen-1 vlak voor Rusland-1 naar de winst, terwijl de tweede Noorse ploeg op ruim vijftig seconden achterstand - en ver voor Zwitserland, Frankrijk en Duitsland - als derde eindigde.

De estafette bij de mannen (Bron: YouTube)