Biatlete Mkrinen haalt uit en wint sprint

Biatlete Kaisa Mäkäräinen heeft de eerste sprint van het World Cup-seizoen gewonnen. In het Sloveense Pokljuka stond er geen maat op de Finse, die vorig seizoen eindelijk voor het eerst het eindklassement op haar naam schreef.

Mäkäräinen vertrok als 17e van de 103 deelneemsters en al snel was duidelijk dat ze nauwelijks te stoppen was: ze schoot foutloos, en liefhebbers van het biatlon weten dan wel hoe laat het is. Op de langlaufski's was ze veruit de snelste, dus werd ze niet meer serieus bedreigd.

De Italiaanse Dorothea Wierer hield de schade nog knap beperkt. Op de schietbaan won ze flink wat tijd op Mäkäräinen, vooral het staand schieten van de Italiaanse was indrukwekkend snel en trefzeker. Het leverde haar de tweede plek op, vijftien seconden achter de Finse winnares.

De strijd om plek drie was uitermate spannend en werd een secondenspel. Dat werd gewonnen door de jonge Française Justine Braisaz, die haar eveneens jonge landgenote Julia Simon 42 seconden achter Mäkäräinen nipt van het podium hield. Lisa Vittozzi uit Italië en de Slowaakse Pauline Fialkova grepen net naast het podium.

Olena Pidhrushna uit Oekraïne kwam ook net tekort en werd zevende, voor de verrassende Russische Evgeniya Pavlova. World Cup-debutante Anna Weidel maakte grote indruk: de jonge Duitse schoot foutloos en eindigde op een sterke tiende plek.