Noorse dominantie in het langlaufen, twee ruime zeges

De World Cup langlaufen in het Noorse Beitostølen heeft zaterdag alvast flink wat dominantie opgeleverd voor het thuisland. Er stond een individuele wedstrijd met intervalstart op het programma, in de vrije stijl, en twee keer won Noorwegen.

De vrouwen kregen 15 kilometer voor de kiezen en al snel was duidelijk dat er maar één kanshebster was: Therese Johaug langlaufde het hele veld weer op een hoop en breidde haar voorsprong kilometer na kilometer uit. Aan de finish was ze meer dan een minuut sneller dan de Zweedse Charlotte Kalla, die dankzij perfect indelen nog 0,2 seconden voor Ingvild Flugstad Østberg eindigde. Vlak achter de Noorse pakte de jonge Zweedse Ebba Andersson de vierde plek.

Bij de mannen, die 30 kilometer op het programma hadden staan, werd het een strijd tussen Russen en Noren. Namens de Noren waren het dan vooral Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby en Didrik Tønseth, de Russen waren voorin de tussentijden vertegenwoordigd door Evgeniy Belov en Andrey Melnichenko.

Na 20 kilometer werd duidelijk dat er toch wel één man was die er bovenuit stak: Røthe noteerde keer op keer de beste tussentijd en het verschil met Sundby werd alsmaar groter. Aan de finish had hij 35 seconden voorsprong op zijn landgenoot, die 14 seconden voor Melnichenko de tweede plek pakte. Uiteindelijk bestond de top-10 uit vier Russen en maar liefst zes Noren. Irineu Esteve Altimiras verdiende weer een speciale vermelding: de jonge Andorrees werd zeer knap negentiende en lijkt zowaar bezig aan een heuse doorbraak.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden, zondag worden in Noorwegen de in het langlaufen vrij zeldzame estafettes gehouden.