Duitsland geeft Oranje op het WK hockey gevoelige tik

Met een 4-1 nederlaag droop Oranje uiteindelijk af, nadat ze op het WK hockey in India tegen Duitsland in het tweede kwart kansen kregen op de 0-2. Maar het was Duitsland dat vlak voor rust de 1-1 maakte en in het vierde kwart Oranje de genadeslag gaf en uitliep naar liefst 4-1.

Een hoop op elkaar gestapelde zwarte shirts lagen in de 52ste minuut op Lukas Windfeder, nadat hij de 2-1 binnen pushte. Dat was uiteindelijk toch onverwacht, na een dominant Oranje in het tweede kwart, maar vanaf de 1-1 vlak voor rust kantelde de wedstrijd. Oranje zakte weg na de 1-2 via de directe sleep van Duitsland.

Oranje op voorsprong
In het eerste kwart werd meteen duidelijk dat twee grootmachten in het hockey elkaar ontmoetten. Het ging hard tegen hard en Christopher Rühr kon binnen twee minuten al met zijn backhand vrij uithalen, maar hij sloeg net naast met zijn backhand. Even later was het Robbert Kemperman die net met een backhandje naast het Duitse doel tikte, terwijl het doel open lag.

Combinaties tussen Valentin Verga, Seve van Ass en Billy Bakker zagen er in de beginfase vloeiend uit, maar werden in de eerste dertien minuten nog gestuit door de Duitse verdediging, die in die beginfase overal een stick achter kreeg. Maar in de dertiende minuut versnelde Verga aan de linkerkant en sloeg hij met zijn backhand hard voor het doel, waar Mirco Pruyser lag te wachten voor de tip-in. Een Duitse verdediger raakte de voorzet, waardoor Oranje op een 1-0 voorsprong kwam. Uit de eerste strafcorner raakte een compleet vrijstaande Mathias Müller de paal, na een moeilijke en knappe afschuif over drie schijven.

Kansen op 2-0
In het tweede kwart nam Oranje het heft in handen en werd het even een open en attractieve wedstrijd. Nederland vond elkaar steeds makkelijker, domineerde toen de wedstrijd en had kansen om de 2-0 te maken. De ruimtes werden groter voor Nederland, dat het verdedigend prima op orde had en ruimte kreeg om te versnellen.

Billy Bakker schoot naast, Jonas de Geus soleerde knap door de hele Duitse verdediging, maar had daarna niet meer genoeg kracht om de 2-0 binnen te flatsen. Daarna was het de sterke De Geus die Bob de Voogd bereikte, maar zijn schot werd gesmoord. Talent Thijs van Dam sprintte af en toe op volle snelheid langs de Duitse verdediging, maar wist hier nog geen rendement uit te halen.

Doelpunten van Duitsland
Net toen Duitsland rijp leek om de 2-0 te incasseren, sloeg het zelf op typische wijze toe. Vlak voor de rust stonden drie koppels klaar op de Nederlandse cirkelrand, bij de Duitse strafcorner. De bal ging weer over drie schijven, en weer naar de afschuif. Deze keer was het Mathias Müller die bij zijn tweede poging netjes de 1-1 maakte. Opvallend was dat Müller net als bij zijn eerste poging weer alle ruimte kreeg om daar als aangever te scoren.

Het was afwachten hoe Oranje na rust zou reageren op deze tegenslag. De Nederlandse storm van het tweede kwart, dat toen vloeiend hockey speelde en ruimte kreeg, was in het derde kwart voorbij. In het stugge derde kwart forceerde Oranje strafcorners, maar die werden eruit gelopen tegen Jeroen Hertzberger, en ook zijn vierde poging naar de afschuif werd door de Duitsers doorzien. In het vierde kwart kreeg de vrijstaande Jeroen Hertzberger de bal in de cirkel, maar leek hij verrast door de ruimte die hij kreeg.

Toen Duitsland de 2-1 maakte uit de strafcorner, kreeg Oranje te makkelijk de drie tegengoals kreeg. De 2-1 van Windfeder zorgde ervoor dat Oranje op jacht ging naar de gelijkmaker. Maar het Nederlands elftal was het toen even kwijt en zag Duitsland uitlopen naar een 4-1 voorsprong. Het was de knappe 3-1 van Marco Miltkau en de strafbal van Christopher Rühr twee minuten voor tijd die de eindstand bepaalden. Rühr pushte de bal hard in de bovenhoek en zwaaide heftig met zijn vuist, om het te vieren.

Duitsland is door de zege hard op weg naar winst in poule D en directe kwalificatie nadat ze hun eerste wedstrijd ook al wonnen van Pakistan met 1-0. Nederland zal mikken op minimaal de tweede plaats en een plek in de cross-over, de tussenronde voor de kwartfinale.

In de jacht naar de wereldtitel kan Oranje terugdenken aan het EK van vorig jaar, toen het team in de poulefase met 5-0 verloor van België en in de finale revanche nam. In 1998 verloor Oranje in de poulefase met 5-1 van Duitsland, maar werd het wereldkampioen door de finale van Spanje te winnen.

Duitsland in Q4 langs Oranje. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)
Duitsland in Q4 langs Oranje. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)