Wat is de nieuwe derde Europese voetbalcompetitie?

De UEFA heeft een nieuwe derde Europese clubcompetitie aangekondind om over een paar jaar van start te laten gaan - maar wat is het, is het hetzelfde als de Europese Super League, hoe zal dit de Champions League beïnvloeden en welke teams zullen zich kwalificeren?

Wat is de derde Europese clubcompetitie?
Plannen voor een nieuwe, derde Europese clubcompetitie zijn door de UEFA aangekondigd om van 2021-24 te lopen.

Onder de werktitel van "UEL2" zal het toernooi worden gezien als de derde laag van de Europese voetbalcompetitie, na de Europa League en de Champions League.

De UEL2 bestaat uit 32 teams met acht groepen van vier. Het toernooi gaat daarna verder met de achtste finales, na een play-off wedstrijd tussen de teams die als tweede in de groep zijn geëndigd en de teams die als derde zijn geëindigd in de groepsfase in de Europa League.

Kwartfinales en halve finales volgen, waarna de competitie afgesloten wordt met een finale.

De oprichting van het nieuwe Europese clubtoernooi werd goedgekeurd na een recente bijeenkomst in Dublin, waarbij de UEFA verklaarde dat de oprichting ervoor zal zorgen dat ten minste 34 Europese landen in de groepsfase van de UEL2 vertegenwoordigd zullen zijn.

De winnaar van de UEL2 kwalificeert zich dan automatisch voor het Europa League-toernooi van het volgende seizoen, vanaf de groepsfase.

De UEFA voegde toe dat UEL2-wedstrijden wroden gespeeld op donderdag, dezelfde dag als de Europa League-wedstrijden, met een eerdere aftrap van 15.30 uur.

Het bestuursorgaan moet nog de criteria voor het behalen van een plek in de UEL2 bevestigen en de UEFA beweert dat ze dergelijke beslissingen overlaten aan individuele bonden - of het nu gaat om het plaatsen via de competitie of via een bekertoernooi (net zoals bij de Europa League).

Waarom heeft de UEFA een derde Europese clubcompetitie aangekondigd?
UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin verklaarde dat de introductie van een nieuwe derde Europese competitie op clubniveau was om "wijdverspreide vraag" aan te pakken voor een toernooi dat meer inschikkelijk is voor teams.

"De nieuwe UEFA-clubcompetitie maakt de clubcompetities van de UEFA inclusiever dan ooit tevoren", aldus Ceferin.

"Er zullen meer wedstrijden zijn voor meer clubs, met meer bonden vertegenwoordigd in de groepsfase. Deze competitie kwam voort uit de voortdurende dialoog met clubs via de European Club Association (ECA)."

"Er was een wijdverbreide vraag van alle clubs om hun kansen te vergroten om vaker deel te nemen aan de Europese competitie. Dit is bereikt met een strategische aanpak en in overeenstemming met UEFA's doel om zowel meer kwaliteit als meer inclusiviteit te hebben in onze clubcompetities."

ECA-voorzitter Andrea Agnelli voegde hieraan toe: "Ik ben verheugd dat het UEFA-uitvoerend comité heeft ingestemd met de veranderingen waar clubs die lid zijn van de ECA voor hebben gepleit."

"Wij geloven dat deze uitkomst ervoor zorgt dat de UEFA-clubcompetities zich op een eerlijke en evenwichtige manier blijven ontwikkelen en voldoen aan de eisen en vereisten die nodig zijn om ervoor te zorgen dat voetbal wereldwijd de nummer één sport blijft."

"Ik zou hieraan willen toevoegen dat dit hele proces getuigt van de sterke samenwerkingsinspanningen van zowel de ECA als de UEFA op alle niveaus."

Hoe zal UEL2 de Europa League en Champions League beïnvloeden?
De UEL2 heeft geen invloed op de huidige samenstelling van de Europa League en de Champions League en loopt ernaast.

Degenen die geëlimineerd zijn uit de groepsfase in de Europa League zullen aanhaken in de UEL2.

De UEL2 is niet hetzelfde als de Europese Super League zoals gesuggereerd werd, wat een voorgesteld toernooi is met alleen eliteteams uit Europa (zoals Barcelona, Real Madrid, Manchester City en Juventus) die in hun eigen privécompetitie spelen - waardoor hun betrokkenheid in hun nationale competities en Champions League effectief wordt beëindigd.