Teveel slaap verhoogt risico op dood en hartkwalen

Een teveel aan slaap kan leiden tot serieuze hartkwalen of zelfs de dood. Dat blijkt uit een studie waarbij werd gekeken naar 116.000 mensen uit 21 landen. De onderzochte groep bestond uit 35 tot 70-jarigen.

Onderzoekers ontdekten dat mensen meer kans hadden op aandoeningen aan het hart, bloedvaten in de hersenen en overlijden als ze meer dan acht uur per dag sliepen.

In een periode van acht jaar waren 4.381 van de testgroep overleden en vonden 4.365 grote hart/vaatincidenten plaats. Het risico voor mensen die gemiddeld negen uur per dag sliepen steeg met 5% ten opzichte van mensen die zes tot acht uur slaap per dag kregen.

De verhoging van het risico stijgt naar 17% bij mensen die tussen 9 en 10 uur per dag slapen, en mensen die meer dan 10 uur slaap per dag krijgen hebben zelfs een 41% groter risico op ernstige hart- en vaatziekten of overlijden.

Co- auteur Professor Salim Yusuf, van de McMaster University in Ontario, Canada, stelt dat het belangrijk is om tussen de zes en acht uur slaap per dag te krijgen en om - als je hier regelmatig overheen gaat - een arts naar je algehele gezondheid te laten kijken.