'Authentieke' WW2-shooter Hell Let Loose in 2019 naar Early Access

Ruim een jaar geleden werd er een Kickstarter-campagne aangetrapt voor Hell Let Loose, een nieuwe online shooter met een Tweede Wereldoorlog-thema. Volgens uitgever Team 17 betreft het een 'realistische, peloton-gebaseerde WW2-shooter waarbij historische authenticiteit hoog in het vaandel staat'.

Team 17 en ontwikkelaar Black Matter lijken hiermee handig in te spelen op de ophef die EA veroorzaakte met Battlefield V, die ondanks de voortreffelijke gameplay en graphics niet erg gefocust is op een authentieke weergave van de periode '40-'45. Maar behalve een geloofwaardige vertegenwoordiging van de Tweede Wereldoorlog scoort Hell Let Loose ook op andere vlakken punten. Zo kunnen we bijvoorbeeld uit de aankondigingstrailer opmaken dat het audiovisueel in ieder geval al prima in orde is. Naar eigen zeggen is er sprake van een realistisch 'periode-arsenaal' met wapens uit de Tweede Wereldoorlog die ook echt aanvoelen als zodanig.

Daarnaast is de aanpak van spelen wat anders dan we gewend zijn van soortgelijke games. Spelers nemen het tegen elkaar op in gevechten van 50v50 waarin door beide partijen geprobeerd moet worden om sectoren in beslag te nemen voor resources. Dat lijkt erg op de Conquest-aanpak uit Battlefield, maar volgens een aantal mensen die het spel al gespeeld hebben heeft het meer weg van hoe het werkt in Company of Heroes, waarbij resources in het bezit van de speler bepalend zijn voor wat het betreffende team in kan brengen aan mankracht en materieel. Daar staat wel tegenover dat Hell Let Loose erg traag en 'clunky' lijkt te spelen, in die zin ook weer de tegenpool van wat Battlefield qua gameplay vertegenwoordigt. We gaan volgend jaar meemaken in hoeverre de hang naar realisme die Hell Let Loose nastreeft ook daadwerkelijk een leuke game oplevert, want ergens in dat jaar komt de game naar Steams Early Access.