Hockeyers verpletteren MaleisiŽ in openingswedstrijd WK

Doelpunten van goalgetters Jeroen Hertzberger en Mirco Pruyser? Check. Een rake sleeppush van kanon Mink van der Weerden, voor het vertrouwen? Check. Nog een goal voor Robbert Kemperman die zijn 200ste interland speelt? Check. Alles wat op het wensenlijstje van Oranje stond – en meer – werd zaterdagmiddag afgevinkt in India. Tegen Maleisië brak Oranje in zijn openingswedstrijd op het WK in India na twaalf minuten de ban en was daarna niet meer te stoppen. Het werd uiteindelijk 7-0. 

Aan beide kanten van het mooie blauwe tapijt spoten de rode vuurpijlen in de twaalfde minuut hysterisch de Indiase lucht van Bhubaneswar in, hét teken dat er gescoord is op het WK in India. Terwijl het geluid van de vuurpijlen het hele stadion door galmden, was het de oudste en meest ervaren speler, Jeroen Hertzberger, die de eerste Nederlandse goal op dit WK vierde. Zijn 102de voor Oranje. Het was dezelfde Hertzberger die vier jaar geleden de laatste Nederlandse goal had gemaakt op het WK, in de verloren finale tegen Australië.

Jeroen Hertzberger liet zien hoe hoog-rendement-hockey eruit ziet
Hertzberger maakte dit jaar onder andere zijn rentree in Oranje, omdat het rendement in de cirkel bij Oranje omhoog moest. Tien minuten later liet de Rotterdammer zien hoe hoog-rendement-hockey er in de cirkel uit ziet, nadat Thierry Brinkman een heerlijke steal maakte in de voorste linie. Hertzberger werd aangespeeld en vond collega-goalgetter Mirco Pruyser, die van dichtbij zijn eerste doelpunt op zijn eerste WK kon aantekenen, 2-0. Dat was allemaal nog in de eerste helft tegen de Maleisische ploeg, die alleen het eerste kwart met een sterke keeper Jumar Subramiam weerstand konden bieden.

Nog voordat Oranje de kleedkamer opzocht in de rust, was het Pruyser die op de kop cirkel met een heerlijk handigheidje Hertzberger de kans gaf zijn tweede goal te maken. Hertzberger profiteerde van dit buitenkansje met een kort backhandje: 3-0. Dit was de droomstart waar Oranje in het hockeygekke Bhubaneswar op hoopte in hun jacht naar de eerste wereldtitel sinds 1998.

Een titel die toen werd behaald door coach Roelant Oltmans, nu sinds kort bondscoach van Maleisië. De vakman uit Oegstgeest – ondertussen dé Azië-expert na avonturen in Pakistan en India – had in de korte periode die hij Maleisië nu coacht, in ieder geval een team geboetseerd dat Oranje goed weerstand kon bieden in de eerste wedstrijd van Oranje op dit WK. De laatste keer dat Maleisië en Nederland elkaar troffen op een WK waren de Nederlandse spelers nog niet geboren. Dat was in 1981, in Bombay in India, toen werd het 3-1 voor Oranje.

Terwijl het stadion steeds meer volliep, deden het Indiase enthousiasme en de witte opblaasbare klappers hun werk. Elke keer als de lokale held Billy Bakker de bal aanraakte, gingen de klappers van links naar rechts. Net zoals dat gebeurde als Oranje aan het combineren sloeg voorbij de middenlijn. Hoe hoger de score, hoe makkelijker Oranje hockeyde en hoe moeilijker Maleisië het had.

Het enige waar je nog op hoopte in de tweede helft was een rake strafcorner voor kanon Mink van der Weerden, om net als Hertzberger en Pruyser de ban al snel te breken, voor de rest van het toernooi. Ook dat lukte met een rake sleepcorner, nadat Pruyser met een harde bal op de lat en Billy Bakker met een bal op de paal al dichtbij de 4-0 waren.

Jubilaris Robbert Kemperman pakte ook zijn treffer mee
Ook jubilaris Robbert Kemperman had een goal verdiend en kreeg die, alsof alles wat moest worden aangevinkt op de Oranje to do-lijst vandaag werd aangetikt. De creatieve middenvelder met rugnummer 14, die op zijn zeventiende al debuteerde bij Oranje, speelde zijn 200ste interland. Hij was in de eerste helft dichtbij een goal, toen hij de bal in één beweging met zijn forehand en backhand omhoog liftte over een Maleisische stick, maar daarna met een harde forehand de keeper raakte. Ook Thierry Brinkman scoorde nog fraai met zijn backhand (6-0), terwijl de kansen zich aaneen regen. Hertzberger maakte in de laatste seconden zijn derde van de Indiase avond. 7-0 was eind goed, al goed voor een fris en aanvallend Oranje, dat terug kan kijken op een perfecte start van dit WK.

Nederland start met een 7-0 zege op Maleisië. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)
Nederland start met een 7-0 zege op Maleisië. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)