Twee Chinese snookeraars lang geschorst voor matchfixing

Twee Chinese snookeraars zijn geschorst voor matchfixing na een langdurig onderzoek. Yu Delu krijgt een schorsing van tien jaar aan de broek. Cao Yupeng krijgt zes jaar, waarvan 3,5 jaar voorwaardelijk. 

De 31-jarige Yu werd in mei van dit jaar al per direct geschorst in afwachting van het onderzoek. Na onderzoeken en hoorzittingen is hij schuldig bevonden aan vijf gevallen van matchfixing in 2,5 jaar tijd. Hij en zijn vrienden zijn er beter van geworden en daarnaast heeft hij tijdens het onderzoek gelogen, niet meegewerkt en ook nog gegokt op snookerwedstrijden, terwijl dat voor spelers verboden is.

Van Yu heeft de onderzoekscommissie vastgesteld dat hij vijf partijen heeft gemanipuleerd, waarbij hij in 2015 begon met een partij in het Indian Open en de Paul Hunter Classic. In 2016 volgde een partij in het Welsh Open en vorig jaar een partij in de European Masters en het Shanghai Open. Van één partij is bekend dat hij daar met gokken circa 90.000 euro heeft gewonnen. Yu heeft uiteindelijk bekend. Er was twaalf jaar schorsing geëist, maar hij kreeg uiteindelijk tien jaar en negen maanden. 

Ook de 28-jarige Cao mocht vanaf mei al niet meer aan de snookertafel verschijnen. Hij stond destijds 38e op de wereldranglijst. Cao heeft in drie gevallen schuld bekend aan matchfixing. Het gaat om partijen op de Welsh Open, Indian Open en het UK championship. Voor iedere gemanipuleerde wedstrijd kreeg hij 5500 euro. Zijn eis was acht jaar schorsing, maar hij krijgt 'slechts' zes jaar, waarvan 3,5 jaar voorwaardelijk. De voorwaardelijkheid zit hem erin dat hij actief gaat meewerken aan het bestrijden van matchfixing in de snookersport. 

De straf van Yu is is zwaarste straf sinds de twaalf jaar schorsing die Stephen Lee in 2003 kreeg toegewezen voor matchfixing. Alle details over de zaken zijn hier te lezen. 

Matchfixing ook in het snooker. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Matchfixing ook in het snooker. (PRO SHOTS/Insidefoto)