Dubbelslag Noorse langlaufers, jonge Zweedse maakt indruk

Langlaufster Therese Johaug heeft alweer haar tweede World Cup-zege te pakken na haar comeback van een dopingschorsing. In het Finse Ruka domineerde de Noorse vorige week de 10 kilometer klassieke stijl, in Lillehammer was ze voor eigen publiek ook op de beste op de 10 kilometer vrije stijl.

Johaug stond al vroeg aan het vertrek en liet op de diverse tussenpunten constant de snelste tijden noteren. Toch werd het haar nog verrassend moeilijk gemaakt: de pas 21-jarige Zweedse Ebba Andersson, misschien wel hét grootste talent in het langlaufen op het moment, gaf in de eerste helft maar twee seconden toe. Dat liep in de laatste vijf kilometer wel langzaam op, maar Andersson hield zich uitermate goed staande en eindigde op slechts negen seconden van Johaug als tweede.

Een tweede Zweedse, de ervaren Charlotte Kalla, begon eveneens ijzersterk en had halverwege ook maar twee seconden achterstand. Ook de wereldkampioene van 2015 verloor echter wat terrein, waarna ze op 15 seconden van Johaug de derde tijd liet noteren, waarmee ze ook gelijk de laatste was die binnen een halve minuut bleef - er bleven uiteindelijk zelfs maar zes dames binnen een minuut van de winnares.

Update 20.25 uur
De wedstrijd bij de mannen, die over 15 kilometer ging, is gewonnen door Sjur Røthe. De Noor was in het eerste deel wat langzamer dan zijn landgenoot Didrik Tønseth, maar maakte gedurende de wedstrijd steeds meer goed. Na acht kilometer noteerde Røthe de snelste tussentijd van allemaal en dat hield hij vast, hoewel Tønseth geen moment ver weg was: hij was uiteindelijk zes seconden langzamer dan zijn landgenoot. De twee Noren waren wel een klasse apart, want de jonge Rus Denis Spitsov werd op bijna een halve minuut derde, vlak voor Dario Cologna uit Zwitserland.

Een speciale vermelding is er voor de pas 22-jarige Irineu Esteve Altimiras uit Andorra: hij werd op zo'n anderhalve minuut zeer knap 21e, veruit het beste Andorrese resultaat ooit in de World Cup en pas de tweede keer ooit dat iemand uit het land punten pakte - hoewel daarbij gezegd moet worden dat François Soulie in 2007 24e werd in een uitermate zwak bezette wedstrijd in China en dus is de prestatie van Altimiras veel hoger in te schatten.

De uitslagen van de wedstrijden in Lillehammer zijn hier te vinden.