Langlaufster Sundling sprint naar 1e World Cup-zege

Langlaufster Jonna Sundling heeft haar eerste World Cup-zege te pakken. In het Noorse Lillehammer was de 23-jarige Zweedse, die in februari 2015 in de World Cup debuteerde, de beste op de sprint in vrije stijl.

In de finale was Zweden met maar liefst vier dames vertegenwoordigd, met Stina Nilsson als absolute topfavoriete. Zij leek er ook met de winst vandoor te gaan, maar Sundling kwam terug en klopte haar landgenote op de streep. De Amerikaanse Sadie Bjornsen eindigde als vierde, voor de volgende Zweedse, Evelina Settlin. De pas 19-jarige Kristine Skistad, vicewereldkampioene bij de junioren, bereikte zeer knap de finale en werd vijfde, voor de Zweedse Hanna Falk.

De vrouwenfinale in Lillehammer (Bron: YouTube)

Bij de mannen was de winst er zoals in de afgelopen jaren zo vaak voor Federico Pellegrino. De Italiaanse specialist op de sprint in vrije stijl ging er in de slotfase vandoor en won voor Emil Iversen uit Noorwegen en de Canadees Alex Harvey. Sindre Bjørnestad Skar pakte de vierde plek, voor zijn Noorse landgenoot Finn Hågen Krogh en de Fin Ristomatti Hakola.

De twee favorieten, Alexander Bolshunov en Johannes Høsflot Klæbo, werden vroegtijdig uitgeschakeld. De Rus sneuvelde in een ijzersterke kwartfinale met onder meer Klæbo, die zelf in de halve finale kort voor het einde met een gebroken stok te maken kreeg en dus klaar was.