Olympisch boksen op de tocht dankzij 'drugsbaas'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zoals verwacht officieel bekendgemaakt een onderzoek in te stellen naar de internationale amateurboksbond AIBA. Die bond regelt het boksen op de Olympische Spelen, maar kampt met flink wat problemen.

AIBA laat de FIFA er al geruime tijd uitzien als een uiterst integere organisatie, om maar iets te noemen. Zo was er een groot schandaal rondom de jurering op diverse toernooien, waaronder de Spelen van 2016 in Rio. Daar werd bijvoorbeeld een bokser als winnaar aangewezen die de hele ring door werd geslagen door zijn tegenstander. Sterker nog, de 'winnaar' was zo zwaar gehavend dat hij de halve finale van de arts niet eens mocht vechten.

Alle juryleden van Rio 2016 zijn er inmiddels uitgetrapt, maar dat is allemaal het grootste probleem van AIBA niet. Dat probleem heet namelijk Gafur Rakhimov, de Oezbeek die onlangs in een flop van een verkiezing werd verkozen tot fulltime president van de bond, nadat de vorige president er wegens corruptie middels een coup uit werd gewerkt. Klein probleempje: Rakhimov wordt internationaal gezien als een van de voornaamste drugsbazen van Centraal-Azië, met de heroïnehandel als specialiteit.

Het IOC liet al weten dat AIBA ernstig in de problemen zou komen als men Rakhimov tot president zou verkiezen, maar zelf was hij niet onder de indruk. "Een nieuwe periode kan alleen beginnen met een goede organisatie. Ik ben blij dat de leiding van AIBA onder ons enorm is verbeterd, we hebben heel veel werk verzet waar we erg trots op kunnen zijn. We gaan op deze weg door en blijven de goede kant op gaan", zo trollde Rakhimov iedereen vorige week nog in een persbericht.

Het uitvoerend comité van het IOC heeft nu besloten om een diepgaand onderzoek te starten, met als mogelijk resultaat dat AIBA niet meer erkend wordt als vertegenwoordiger van de bokssport, wat er dan weer toe zal leiden dat er geen boksen op het olympisch programma staat. De financiën van AIBA, de keuze voor Rakhimov als president, schandalen rondom de jurering, het zijn allemaal punten waar het IOC stevig naar gaat kijken.

Boksen is nog niet definitief van het programma voor Tokyo 2020 geschrapt, maar het ziet er even niet best uit: de planning is volledig stilgelegd, inclusief elk contact tussen AIBA en het organisatiecomité in Tokyo. Ook de kaartverkoop en het volledige kwalificatiesysteem is bevroren en AIBA mag op geen enkele wijze meer 'iets olympisch' gebruiken - denk aan de olympische ringen of het logo van Tokyo 2020.

Een mogelijkheid is dat AIBA er inderdaad uitgetrapt gaat worden, maar dat een andere bond de organisatie overneemt. Onder meer profbonden WBC en WBA hebben al laten weten het IOC graag te willen helpen om ervoor te zorgen dat er in elk geval gewoon gebokst kan worden op de Spelen. Mogelijk gaat oud-wereldkampioen Wladimir Klitschko daar dan een belangrijke rol bij spelen.