PSV doet zichzelf tekort tegen Barcelona en is Europees klaar

PSV is klaar in Europa. De Eindhovenaren gingen woensdagavond in de Champions League met 1-2 onderuit tegen Barcelona, waarmee de ploeg zichzelf tekort deed.

Barcelona was al verzekerd van een plek bij de laatste zestien van het toernooi, waar PSV wist dat het minimaal een punt moest pakken om nog kans te maken op overwintering in de Europa League en daarbij hopen dat Tottenham Hotspur niet zou winnen van Internazionale. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was er voor de thuisploeg en kwam uit een vrije trap. Gastón Pereiro plaatste de bal over de muur in de hoek, maar doelman Marc-André Ter Stegen redde fraai. PSV had het beste van het spel in de eerste helft en maakte ook de meeste aanspraak op een treffer.

Na ruim een kwartier spelen schoot Pereiro de bal op de paal en even later bracht Ter Stegen redding op een poging van Pablo Rosario. Lionel Messi kwam slechts sporadisch voor in het spel en kwam niet verder dan enkele ongevaarlijke pogingen van afstand. Halverwege de eerste helft had PSV wederom op voorsprong kunnen komen, maar Pereiro wipte de bal op een meter of twee van het doel over.

Uit een hoekschop werden de Catalanen na 35 minuten het gevaarlijkst. Rosario haalde een inzet van Arturo Vidal van de lijn en ook Angeliño wist een tegentreffer te voorkomen. In de laatste minuut voor rust raakte PSV wederom het houtwerk. Een kopbal van Luuk de Jong kwam op de lat en Rosario raakte in de rebound de paal.

De eerste mogelijkheid na rust was er voor Barcelona, waar een schot van Ousmane Dembélé voorlangs ging. Toch bleven er kansen volgen voor PSV en belandde een volley van Jorrit Hendrix in de handen van Ter Stegen. Rosario nam bij een volgend moment de bal in één keer op zijn slof en ging via Gerard Piqué naast. Waar PSV de vele kansen niet wist te benutten, strafte Barcelona dit na 61 minuten af. Messi zette een combinatie op met Dembélé, draaide vervolgens de verdediging dol en schoot in de korte hoek raak: 0-1.

PSV kreeg een tik door de tegentreffer en Barcelona kreeg kansen op meer. Zo schoot Ivan Rakitic geheel vrijstaand vanaf een meter of vijftien hoog over. Jeroen Zoet redde knap op een schot van Dembélé. Na zeventig minuten viel alsnog de beslissing in de wedstrijd. Messi legde de verdediging van PSV in de luren bij een vrije trap en bediende Pique, die de 0-2 kon binnen schuiven.

Enkele minuten na de 0-2 volgden er weer enkele mogelijkheden voor PSV. Een schot van Steven Bergwijn ging rakelings naast en Hirving Lozano faalde om te scoren oog-in-oog met Ter Stegen. Op een voorzet van Angeliño kopte De Jong over. Bij een volgende voorzet van de linksback was het wel raak. De Jong kopte in de 83e minuut raak in de verre hoek: 1-2. Op de counter liet Barcelona het in de slotminuten na om er nog 1-3 van te maken. Messi gunde de kans aan de ingevallen Malcom, maar de Braziliaan schoot over.

PSV - Barcelona. (PRO SHOTS/Thomas Bakker)